Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Június 27. 09:17, kedd | Helyi

A biztonságos motorozásra hívja fel a figyelmet a rendőrség

A biztonságos motorozásra hívja fel a figyelmet a rendőrség

A motoros szezon ugyan már javában tart, de a hétvége, a meleg időjárás és a fesztiválok megnövelik a motorok számát az utakon.

A motorosok védőruházat prioritást élvez a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet. Megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése is ajánlott.

Motorozás közben a KRESZ szabályainak maradéktalan betartásán felül mindenki a saját tempójában közlekedjen. Előzéskor mindig legyen megfelelő mértékű sebességkülönbség, és közben minden esetben megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője – egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében – időben észrevehesse az előzési szándékot. – olvasható a police.hu oldalon.

A motorosoknak a hirtelen fékezésre is fokozottan számítani kell. A helyes megválasztott követési távolság fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell szem előtt tartani, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

Nagyon fontos, hogy a motorkerékpár műszaki állapotára kellő figyelmet fordítson használója. Az akkumulátor, a világító eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, a gyújtógyertya megfelelő állapota elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Azonban a jól felkészített motor és a rutinos motoros sem becsülheti le az időjárás hatásait sem. Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegről köztudott, hogy sokszor van szerepe a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A járművezetők a forróságban általában kevésbé tudnak koncentrálni, nő a reakcióidő, a megszokottnál figyelmetlenebbek sok esetben türelmetlenebbek. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. Ezt tovább nehezíti, hogy az esetlegesen előforduló nyári záporok, zivatarok, a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a látási viszonyokat is korlátozza.

Motorozás közben, szükséges időközönként rövid pihenőt is érdemes tartani, ilyenkor pedig kellő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.