Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2012. Szeptember 03. 11:36, hétfő | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

A csángó gyerekek köszönik a felajánlásokat

A csángó gyerekek köszönik a felajánlásokat

Az Arrabona Városvédő Egyesület idén is látogatást tett a moldvai csángóknál, Kosteleken. A négy napos túra során füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére.

Kostelek: Az egykor Csíkszépvízhez tartozó, majd közigazgatásilag Bákó megyéhez - és így értelemszerűen Moldvához - csatolt Kostelek viseletében, folklórjában, és egész kultúrájában a mai napig megőrizte erdélyi, közelebbről gyimesi jellegzetességeit.

A Kárpátokban, az 1000 méteres magasan fekvő völgyben, festői környezetben létesült hegyi-falut mindössze 700-an lakják, a gyermeklétszám is meglehetősen alacsony, 60 fő. Közülük mindenki részesül a Csángó-szövetség szervezte magyar oktatásban, a helyi tanárok még óvodás csoportot is vezetnek.

Kosteleken a fiatalok hűen ápolják örökségüket magyar tanáraik vezetésével, sőt újabban rendszeres fellépői folklórfesztiváloknak a Szellő nevű tánccsoportjukkal. Emellett minden év szeptemberében megszervezik az immár hagyományossá vált szüreti bált, a "kosaras bált" is. Legújabb fejleményként büszkén mondhatják el, hogy immár Kostelekben is sikerült magyarországi támogatók jóvoltából Gyermekek Házát létesíteni- írja Herkely Ákos, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke közleményében.

Herkely Ákos és Ferencz Éva oktatási felelős köszönik a felajánlásokat,azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek, egyesületeknek, akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a kosteleki kisdiákok tanulási lehetőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.