Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 03. 11:36, hétfő | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

A csángó gyerekek köszönik a felajánlásokat

A csángó gyerekek köszönik a felajánlásokat

Az Arrabona Városvédő Egyesület idén is látogatást tett a moldvai csángóknál, Kosteleken. A négy napos túra során füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére.

Kostelek: Az egykor Csíkszépvízhez tartozó, majd közigazgatásilag Bákó megyéhez - és így értelemszerűen Moldvához - csatolt Kostelek viseletében, folklórjában, és egész kultúrájában a mai napig megőrizte erdélyi, közelebbről gyimesi jellegzetességeit.

A Kárpátokban, az 1000 méteres magasan fekvő völgyben, festői környezetben létesült hegyi-falut mindössze 700-an lakják, a gyermeklétszám is meglehetősen alacsony, 60 fő. Közülük mindenki részesül a Csángó-szövetség szervezte magyar oktatásban, a helyi tanárok még óvodás csoportot is vezetnek.

Kosteleken a fiatalok hűen ápolják örökségüket magyar tanáraik vezetésével, sőt újabban rendszeres fellépői folklórfesztiváloknak a Szellő nevű tánccsoportjukkal. Emellett minden év szeptemberében megszervezik az immár hagyományossá vált szüreti bált, a "kosaras bált" is. Legújabb fejleményként büszkén mondhatják el, hogy immár Kostelekben is sikerült magyarországi támogatók jóvoltából Gyermekek Házát létesíteni- írja Herkely Ákos, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke közleményében.

Herkely Ákos és Ferencz Éva oktatási felelős köszönik a felajánlásokat,azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek, egyesületeknek, akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a kosteleki kisdiákok tanulási lehetőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.