Városlista
2020. október 31, szombat - Farkas

Hírek

2012. Szeptember 03. 11:36, hétfő | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

A csángó gyerekek köszönik a felajánlásokat

A csángó gyerekek köszönik a felajánlásokat

Az Arrabona Városvédő Egyesület idén is látogatást tett a moldvai csángóknál, Kosteleken. A négy napos túra során füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére.

Kostelek: Az egykor Csíkszépvízhez tartozó, majd közigazgatásilag Bákó megyéhez - és így értelemszerűen Moldvához - csatolt Kostelek viseletében, folklórjában, és egész kultúrájában a mai napig megőrizte erdélyi, közelebbről gyimesi jellegzetességeit.

A Kárpátokban, az 1000 méteres magasan fekvő völgyben, festői környezetben létesült hegyi-falut mindössze 700-an lakják, a gyermeklétszám is meglehetősen alacsony, 60 fő. Közülük mindenki részesül a Csángó-szövetség szervezte magyar oktatásban, a helyi tanárok még óvodás csoportot is vezetnek.

Kosteleken a fiatalok hűen ápolják örökségüket magyar tanáraik vezetésével, sőt újabban rendszeres fellépői folklórfesztiváloknak a Szellő nevű tánccsoportjukkal. Emellett minden év szeptemberében megszervezik az immár hagyományossá vált szüreti bált, a "kosaras bált" is. Legújabb fejleményként büszkén mondhatják el, hogy immár Kostelekben is sikerült magyarországi támogatók jóvoltából Gyermekek Házát létesíteni- írja Herkely Ákos, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke közleményében.

Herkely Ákos és Ferencz Éva oktatási felelős köszönik a felajánlásokat,azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek, egyesületeknek, akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a kosteleki kisdiákok tanulási lehetőségét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Október 30. 18:02, péntek | Belföld

Kiderült, hogy ki lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

2020. Október 30. 17:01, péntek | Belföld

Minden tizedik járműtulajdonos vált biztosítót a kampányidőszakban

A novemberi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még mindig több mint 1,1 millió gépjármű érintett, az elmúlt évek tendenciái alapján minden tizedik tulajdonos biztosítót vált

2020. Október 30. 16:01, péntek | Életmód

Robothalak segítségével vizsgálták a halrajokat tudósok

Robothalak segítségével vizsgálták a rajban úszó halak mozgását az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói a Max Planck Állatviselkedéstani Intézet, a Konstanzi Egyetem és a Pekingi Egyetem tudósaival együttműködve.