Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 31. 11:36, csütörtök | PR

A datolya, mint superfood

A datolya, mint superfood

Kevés olyan embert ismerünk, aki a datolya szót meghallva nem az arab világra asszociál. Mindezt nagyon helyesen teszik, mivel a Közel-Kelet és az észak-afrikai népek közkedvelt, mondhatni alapgyümölcse a datolya.

Az első említések a Bibliára és a Koránra is visszavezethető, már abban is szerepet kap.

Hazánkban is többen kedvet kaptak a datolya termesztéséhez, de sajnos ez nem lehet egy hosszú életű ötlet, mivel a datolyapálma nem bírja a -7 fok alatti hőmérsékletet. Ez a fa egy 30 méter magasságot elérő pálmafa, ami azért valljuk be, hazai viszonylatban nem túl szokványos.

Ettől függetlenül tudni kell, hogy a datolyapálma csak 4-5 éves korában kezd el termést hozni, és a teljesítőképessége csúcsát 10 éves korától éri el, tehát nem egy rövidtávú befektetés.


A datolya előnyei


Mit is tud ez a datolya, hogy ilyen messze a hazájától is termesztésbe kezdenek? Azon túl, hogy meglehetősen finom csemege, számos ásványi anyagot tartalmaz, amik segítenek az egészségünk megőrzésében is. Gyakran fogyasztják aszalva, szárítva, esetleg kandírozva is. Frissen elég ritkán találni itthon datolyát.

Először is nagy mennyiségű fruktózt tartalmaz, ami miatt a cukorbetegek vagy az inzulinproblémával élők nem fogyaszthatják, hiába nagyon hasznos. Rengeteg fehérjét tartalmaz, ami a fruktózzal kiegészülve segít, ha megéheznénk, így már néhány szem csökkenti az éhségünket.

Ezeken túl magas a C-, illetve a B- vitamin tartalma, valamint tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és magnéziumot. Ideális edzések mellé, testépítéshez, mivel az izmok felépítésében jelentős szerepet játszó ásványi anyagokat tartalmazza, valamint ezeknek köszönhetően csak a zsírtömegünkből veszítünk. Nem tartalmaz továbbá sem zsírt, sem koleszterint.


A datolya nagyon jó hatással van továbbá az emésztőrendszerre és a légzőszervekre is, valamint beindítja az anyagcserét, így a székrekedésre is remekül használható. Ezeken túl hasmenés esetén is tökéletes, áztassunk be pár darabot és fogyasszuk el. Van egy kevésbé köztudomású jótékony hatása is, méghozzá, hogy ha a várandós kismama a szülés előtti időben elkezd napi 6 szem datolyát fogyasztani, jó eséllyel rövidebb ideig fog vajúdni és a tágulási folyamat is gyorsabb lesz.


A datolya frissen egy 4-5 cm hosszú édes, maggal rendelkező, barnás színű gyümölcs, ami remekül megy számos ételhez is. Így például a sajtokhoz remekül passzol, egy tálnak is előnyére válhat. Köretként is remekül hasznosítható, rizs vagy kuszkusz mellett népszerű, illetve meg is lehet tölteni a mag helyét.
Ha mindezek hatására megéheztünk, ideje a tettek mezejére lépni.

A Magzsola webáruházban számtalan olajos magvat és asztalt gyümölcsöt találhatunk, amik tökéletesek egy egészséges nassoláshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből