Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Július 20. 09:15, csütörtök | Helyi

A gyilkos gáz nyáron is támadhat

A gyilkos gáz nyáron is támadhat

Az elmúlt hétvégén több helyen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők a vármegyében. – olvasható a Katasztrófavédelem közleményében.

  • Szombat délután Téten, egy családi ház fürdőszobájában működő gázbojler mellett elhelyezett érzékelő figyelmeztette a lakókat a veszélyre. A téti önkéntes tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere méréseikkel alátámasztották a szén-monoxid jelenlétét.
  • Vasárnap éjjel Győrben, a Szent István úton szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A társasházi lakás fürdőszobájában egy átfolyós vízmelegítő készülék üzemelt, amikor jelzett az érzékelő. A város hivatásos tűzoltói zárt ablakok mellett méréseikkel kimutatták a mérgező gázt, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki szintén igazolta a szén-monoxid jelenlétét.

Egyik eset során sem sérült meg senki az érzékelő figyelmeztetésének köszönhetően.

A levegő a hőmérsékletétől függően különböző módon viselkedik, a meleg levegő felfelé, a hideg lefelé áramlik. A kéménykör ennek a fizikai tulajdonságnak az elvén működik, ezért nyáron – mivel a külső hőmérséklet magasabb a bentinél – a nem kifogástalanul működő készülékekből és kéményekből visszaáramolhat a mérgező gáz a lakás légterébe. – írják.

Az elszennyeződött rendszerben lelassul a levegő áramlása, amelyet például egy páraelszívó készülék használata fokozhat és akár légdugó is kialakulhat az égéstermék-elvezetőben. A megfelelő levegő-utánpótlás hiányában az elszívó készülék a lakás légterébe visszaszívhatja a szén-monoxidot, ezért fontos a folyamatos szellőzés biztosítása a nyílt égésterű berendezések (átfolyós vízmelegítő, gáztűzhely) használata esetén, akár az ablakokba szerelhető résszellőzőkön keresztül.

A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni.

Érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, mert fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.