Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2020. Április 18. 16:02, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti-FOTÓ: WIKIPEDIA

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle repülőgép-hordozón

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle repülőgép-hordozón

A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja 2300 fős legénységéből eddig 1081 matróz koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak

- közölte pénteken a francia hadügyminisztérium a még mindig nem végleges adatokat.

A nemzetgyűlés külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán Florence Parly miniszter elmondta: a hadihajóval hazatértek közül eddig 2010 matrózt teszteltek és 1081-nek pozitív lett az eredménye. Közülük 545-nek vannak tünetei, 24-en kórházi kezelésre szorulnak, egy embert intenzív osztályon ápolnak. Azok a matrózok is, akiknek a koronavírus-tesztje negatív lett, kéthetes karanténban vannak dél-franciaországi katonai intézményekben.

Két nappal ezelőtt a hadsereg azt közölte, hogy 668 fertőzöttet regisztráltak a hadihajón.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, amikor az első matrózoknál jelentkeztek a tünetek, és a hajó vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének az összes tagját elkülönítették.

A hadsereg egészségügyi szolgálata továbbra sem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutoljára március 13. és 16. között a nyugat-franciaországi Brestben kötött ki, de az egyelőre nem tisztázott, hogy a vírus ekkor, vagy pedig már előbb, a ciprusi Limassolban egy hónappal korábban tett megálló után jelent meg a hajón.

Két vizsgálat is indult a hadseregen belül, a járványügyi vizsgálat a fertőzés forrását kívánja kideríteni, a parancsnoki vizsgálat pedig arra keresi a választ, hogy hibázott-e valaki a járványkezelésében.

Csütörtökön a haditengerészet szóvivője határozottan cáfolta az egyik matróz állítását, aki szerint a hadihajó parancsnoksága már a bresti horgonyvetéskor javasolta a misszió megszakítását a fertőzés miatt, de azt a hadsereg elutasította.

A miniszter elmondta: azonnal elrendelte a hajó hazatérését, amikor április 7-én értesült arról, hogy 36 matróz a koronavírus tüneteit mutatja.

A hadsereg egészségügyi szolgálata elismerte, hogy a francia hadsereg egyelőre nem képest minden katonai egységét szűrni, sem szájmaszkot biztosítani mindenkinek. A miniszter viszont jelezte, hogy a külföldi bevetésre induló francia katonáknak ezentúl kötelező lesz a kéthetes előzetes karantén minden misszió előtt.

A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozón tört ki koronavírus-járvány.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 20. 15:03, vasárnap | Külföld

Ismét csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

Április vége óta a legmagasabbra emelkedett Németországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek regisztrált napi száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint.

2020. Szeptember 20. 13:00, vasárnap | Külföld

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatsor szerint több mint négy hónapja nem mért szintre emelkedett szombaton a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

2020. Szeptember 20. 11:00, vasárnap | Külföld

Stagnál a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Hetek óta stagnál a koronavírussal újonnan megfertőződtek napi száma a Nyugat-Balkánon az érintett országok átlagát tekintve.

2020. Szeptember 20. 10:43, vasárnap | Külföld

A világban csaknem 30,7 millió a fertőzöttek száma

Már 30 685 001 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 955 843, a gyógyultaké pedig 20 921 799 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítése szerint.