Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. November 28. 14:20, csütörtök | Helyi

A napi gyakorlatot tanulhatják a jövő villamossági szakemberei Győrben

A napi gyakorlatot tanulhatják a jövő villamossági szakemberei Győrben

A valós napi szakmai követelményeknek megfelelő tudású villamossági szakemberek oktatása a célja az E.ON utánpótlás nevelési programjának.

A csütörtökön, Győrben átadott erősáramú villamos tanműhely egyedülálló lehetőséget kínál a műszaki pályára készülő fiatalok számára a térségben. Az új, gyakorlati képzőhely kifejezetten a valós napi kihívásokra felkészítő tematikával fogadja duális képzés keretében a diákokat.

A villanyszerelő képzésben részt vevő fiatalok mellett mostantól az erősáramú elektrotechnikus tanulók is választhatják gyakorlati képzőhelyükként az E.ON-t. A duális képzésben részt vevő ifjú szakemberjelöltek gyakorlati idejüket az E.ON tanműhelyében tölthetik, ahol főállású szakoktató mentorálja a fiatalokat. A program végén a résztvevők jó eséllyel pályázhatnak az E.ON-nál hosszútávú karrierlehetőséget biztosító munkakörökre.

Az energiavállalat az országban már számos városban (Győr mellett Veszprémben, Siófokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsen és Szekszárdon) szerelt fel és működtet a duális képzés gyakorlati színterét biztosító tanműhelyeket. Modern eszközök széles köre áll a fiatalok rendelkezésére, biztosítva, hogy az iskolai hetekben szerzett elméleti tudásukkal párhuzamosan valós körülményeknek megfelelő gyakorlati tapasztalatot is szerezhessenek.


Az E.ON utánpótlásképzési stratégiája a 14-24 éves korosztályt célozza meg, tehát a középfokú, illetve felsőfokú tanulmányokat folytató és a pályakezdő szakembereket. Szakképző intézményekkel és egyetemi karokkal kialakított együttműködések révén, illetve gyakorlati képzőhelyeivel országos utánpótlásnevelési programot alakított ki.
Győrben az erősáramú tanműhely átadásával immár két gyakorlati oktatóteremben folyik a munka. Párhuzamosan zajlik a villanyszerelő képzés és az erősáramú elektrotechnikus képzés, de a tanműhelyek gyakori látogatói a duális egyetemi képzésben résztvevő mérnökhallgatók is. A kialakított helyiségek felszereltségükben iskolai körülményeket teremtenek a szakoktatók számára, ugyanakkor a valós munkakörnyezetet is megismerik a fiatalok, hiszen a képzési helyeket az E.ON telephelyein belül alakították ki. Az erősáramú műhely átadásával vált teljessé a villamos szakirányú képzés az E.ON képzési rendszerében Győrben.
A tanműhely bemutatása mellett szakmai kerekasztal beszélgetés is zajlott a szakképzés jövőjéről, a szakképzés 4.0 stratégiában megfogalmazottak gyakorlatba ültetéséről, a szakképzés életpálya szemléletű kialakításáról. A szakmai együtt gondolkodáson a szakoktatás szabályozási, illetve közép- és felsőfokú képző intézményei is részt vettek.

„Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a tudásba fektetni a legjobb befektetés. Kiváló szakemberekkel szeretnénk együtt dolgozni a jövőben is, ezért már a fiatalok képzésénél is jelen vagyunk. Biztosítjuk a feltételeket, hogy naprakész gyakorlati tudással léphessenek át a munka világába, ahol piacképes ajánlattal várjuk őket” – hangsúlyozta Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, a duális képzési programok egyik legnagyobb előnye, hogy a hallgatók valós munkaszituációkba és gyakorlati kihívásokba nyernek közvetlen betekintést. Elméleti és gyakorlati ismereteik így egymásra épülve, egymást erősítve fejlődhetnek. „Azok a fiatalok, akik a villamos szakmát választják és tudatosan szeretnék karrierjüket építeni, naprakész, a gyakorlatban hasznosítható tudásra vágynak, a legjobb helyen járnak. A duális képzési program egy dobbantó azoknak, akik egy modern, a jövő energetikai kihívásaira választ adó és azt alakító energetikai vállalat csapattagjaivá szeretnének válni” - tette hozzá.

Ezekben a napokban kell véglegesíteniük továbbtanulási jelentkezésüket a középfokú képzésre jelentkező fiataloknak. A villamos pályát választók közül néhányan az E.ON új tanműhelyében gyakorolhatnak majd.

Bővebb információ a duális képzésről: www.eonkarrier.hu/tanuloknak
Videók az E.ON villanyszerelőiről: www.youtube.com/eonhungaria

Kép: A kerekasztal beszélgetés résztvevői (ballról jobbra):Gede Eszter, A Győri Szakképzési Centrum kancellárja; Dr. Klész Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője, tanácsadója; Dr. Dóka Ottó, a Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese; Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

További képeken a villamossági tanműhely.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.