Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 27. 07:27, hétfő | Bulvár
Forrás: mno

A némafilmes a nagy győztes

A némafilmes a nagy győztes

A némafilmes című francia fekete-fehér némafilm alkotói aratták a legnagyobb diadalt a 84. Oscar-díjátadó ceremónián: a produkció összesen öt Oscart-nyert, a legjobb film, rendezés és a legjobb színész díját is megkapta.

A The Artist – A némafilmes lett az este legnagyobb nyertese, bár Martin Scosese A leleményes Hugo című alkotása is A némafilmeshez hasonlóan öt Oscar-díjat nyert. A legfontosabb elismeréseket A némafilmes kapta, amely a legjobb film lett, míg a legjobb rendező Oscarját Michel Hazanavicius kapta, aki örömében még az előre megírt szövegét is elfelejtette. A némafilmes nyerte el a legjobb zene (Ludovic Bource) és jelmez díját (Mark Bridges) is, viszont a legjobb női mellékszereplő kategóriában Bérénice Bejo előtt Octavia Spenceré lett az Oscar-díj, A segítség győzelme pedig erősítette azokat az összeesküvés elméleteket, amelyeket Mark Wahlberg szellőztetett meg a kiszivárogtatott nyertesekről. A legjobb színész Jean Dujardin lett, aki első jelölését Oscar-díjra is váltotta, s ezzel legyőzte George Clooney-t.

Meryl Streep viszont elnyerte harmadik díját! 17 jelölésével már így is rekorder, de a legtöbb Oscart eddig Katherine Hepburn nyerte. Ha nagy baj nem történik, korunk legnagyobb színésznője be fogja érni. A meghatott Meryl Streep A Vaslady második Oscarját hozta el (a smink mellett), s fantasztikus volt látni, hogy ekkora meghatottsággal fogadta a színésznő a díjat, amit harminc éve nyert el utoljára, most viszont már harmadszor diadalmaskodott.

Ahogy az várható volt a technikai kategóriákban Martin Scorsese A leleményes Hugója nyert, amely a legjobb operatőr elismeréssel együtt összesen öt díjjal gazdagodott az este során. Robert Richardson a JFK – a nyitott dosszié és az Aviátor után harmadik aranyszobrocskáját vehette át pályafutása során.

A fontosabb kategóriák közül a legjobb eredeti forgatókönyv díjat meglepetésre Woody Allen nyerte Éjfélkor Párizsban című filmjéért. Allen utoljára 1988-ban nyert Oscart a Hannah és nővérei forgatókönyvéért – akkor sem, most sem jött el jó szokásához híven az Oscar-gálára. Az adaptált forgatókönyvek között a papírformának megfelelően Alexander Payne Utódok című filmje nyert, a legjobb külföldi film az iráni Nader és Simin – Egy elválás története lett. Ezzel első alkalommal nyert iráni mozi Oscar-díjat. És az este másik rekordját is egy papírforma győzelem hozta: Christopher Plummer a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában 82 évesen nyert Kezdők című filmjével. A legjobb animációs film nyertese a Rango lett, legyőzve a magyar Kecskemét Animációs Stúdióban készült Chico & Ritát. A legjobb dokumentumfilmek között pedig Wim Wenders Pina Bausch filmje túl intellektuális volt az Akadémia tagjai számára, akik helyette az amerikai fociról szóló negédes amerikai Undefeatedet választották.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára