Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2020. Március 04. 15:38, szerda | Belföld

A Széchenyi fürdőben, kocsmában jártak és palacsintáztak is a koronavírusos diáklányok Budapesten

A Széchenyi fürdőben, kocsmában jártak és palacsintáztak is a koronavírusos diáklányok Budapesten

A Széchenyi fürdőben, palacsintázóban, gyógyszertárban és romkocsmában is jártak azok a diáklányok, akik Budapestről utaztak tovább Prágába, ahol kiderült, közülük hárman megfertőződtek az új típusú koronavírussal - derült ki a

Eddig két diáklányról lehetett tudni, de a szerdára kiderült, a két csehországi beteg mellett van egy harmadik is, Dániában. Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy négyfős társaságról volt szó, akik két napot töltöttek a fővárosban. Közülük ketten Csehországban betegedtek meg, egyikük pedig jelenleg Dániában van.Ő haza akart utazni az Egyesült Államokba, de Dániában feltartóztatták. A negyedik lány nem kapta el a vírust.

A diáklányok FlixBus járatával érkeztek a magyar fővárosba. Müller Cecília azt mondta, hogy még nem kapták meg az utaslistát. Ugyanezzel a társasággal utaztak tovább, és a tisztifőorvos elmondta, hogy a nemzetközi előírásoknak megfelelően a fertőzöttektől két-két ülésnyi távolságra ülőket fogják ellenőrízni.


Fürdőben is jártak

A szállásuk a belvárosban volt, de a tulajdonossal nem kerültek kapcsolatba, a kulcsot borítékban kapták meg. A lakást azóta ellenőrízték a népegészségügyi szakemberek.

A lányok Budapesten belül gyalog közlekedtek, és mint kiderült, jártak egy romkocsmában, egy palacsintázóban, egy patikában és a Széchenyi fürdőben is.

A tisztifőorvos azt mondta, hogy a fürdőben rendkívüli fertőtlenítést rendeltek el, és emelték az uszómedence klórszintjét is. A 36-38 fokos gyógyvízben pedig nem él meg a vírus.

"A vírus emberről emberre terjed, a környeztben gyorsan elpusztul.
Tárgyakról nem terjed tovább a betegség"
- hangsúlyozta Müller Cecília.


Egyre több a vizsgálat, de nincs ismert eset

Magyarországon eddig 230 vizsgálatot végeztek el, valamennyi negatív eredménnyel zárult, tehát továbbra sincs koronavírusos személy - hangzott el a szerdai tájékoztatón. A vizsgálatok száma egyre növekszik.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta, hogy folytatják az ellenőrzéseket a határokon: a közúti átkelőhelyeken eddig 413 embert, a repülőtereken pedig 5405 embert ellenőriztek.

Elindult a tájékoztató honlap

Szerdán elindult az a tájékoztató honlap, amely a koronavírussal kapcsolatos összes fontosabb információt tartalmazza.

A koronavirus.gov.hu főoldalán két sorban is található számláló, az első sora magyar fertőzöttek száma mellett mutatja a karanténban lévő emberek számát,illetve a vizsgált emberek számát is.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy elsőként mindenki az információs oldalt keresse fel, és ha itt nem kap választ a kérdéseikre, csak akkor hívják fel, az ügyeleti központ telefonszámait. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámokra eddig 2347 hívás érkezett, a koronavirus@bm.gov.hu címre pedig 748 megkeresés futott be.


A visegrádiak együtt lépnek fel

A visegrádi négyek egységesen lépnek fel a koronavírus-járvánnyal szemben a jövőben - jelentették be szerdán a térség miniszterelnökei a prágai csúcstalálkozójuk után. A lengyel kezdeményezésre létrejött tanácskozás legfőbb témája a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdések megvitatása volt.

"A vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik" – mondta a magyar kormányfő. Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy összehangolták a kormányok tevékenységét a népegészségügyi téren, és hogy Magyarországon folyamatosak a szűrések és ellenőrzések.

Forrás: origo.hu

Kép: 444.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 24. 06:00, vasárnap | Belföld

Megölt egy idős asszonyt két nő Komlón

Megölt két nő egy 86 éves asszonyt, akit közösen ápoltak Komlón - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

2021. Október 24. 05:00, vasárnap | Belföld

Életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr szolgálat közben

Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton az MTI-vel.

2021. Október 23. 16:13, szombat | Belföld

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban, amely teljes kapacitással valószínűleg csak 4-5 év múlva fog működni - mondta az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

2021. Október 23. 14:11, szombat | Belföld

Folytatódhatnak a strandfejlesztések

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Strandfejlesztési Programja folytatódik: