Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 13. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: Kultography.hu

A szép magyar beszédet támogatja a VII. Győri Fröccsnapok bevétele

A szép magyar beszédet támogatja a VII. Győri Fröccsnapok bevétele

Győr tulajdonképpeni főterén, a Széchenyi téren tartják a VII. Győri Fröccsnapokat szeptember 23-25. között.

A fröccs 1842 óta van jelen a köztudatban, fesztiválját pedig a szóda feltalálójának - Jedlik Ányosnak - a városában, Győrben rendezik minden évben, idén immár hetedszerre a győri Rotary Club szervezésében. A kedvenc magyar frissítőnk ünnepére, a VII. Győri Fröccsnapokra azokat az érdeklődőket várják, akik a hűs ital kortyolgatása mellett kulturális élményekre is vágynak. Nem áll távol egyik a másiktól, hiszen Krúdy, Tersánszky-Józsi Jenő, Márai Sándor is fröccsel oltotta szomját. A fröccs, szép magyar nevét Vörösmartytól kapta, aki a „spiccert" túl németesnek találta, és a Fóti dal című költeményében is említésre méltatta: „... fölfelé megy a borban a gyöngy."

A legenda szerint Jedlik Ányos egy fóti szüret alkalmából mutatta be a „spriccert" az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak, azonban valójában Győrben, a Bencés rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. 1842. október 5-én Fáy András szüretre hívta fóti pincéjébe Vörösmartyt és néhány barátját, köztük Jedlik Ányost is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa, hanem a szódavíz magyar feltalálója is volt. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette az első fröccsöt, amit ő németesen spriccernek nevezett. A győriek azonban azt állítják, hogy Jedlik Ányos valójában Győrben bencés kanonokként készítette el az első szódavízgyártó berendezést, és az ottani rendtársakkal együtt kóstolták meg borral is a hűsítő nedűt. A történetet Hegedüs Géza írta meg a Száz rejtély a magyar irodalomban c. könyvében, a Világmindenség első fröccse címmel.

A fröccs hódító útja során kultuszital lett, a győri szóda pedig valódi magyar különlegesség! Ahogy az elfogult fröccsivó mondja: A fröccs szóda nélkül csak jó bor!

A fröccsöt ma már számtalan arányban keverik, és ezerféle névvel illetik: fütty, tréfa, bivalycsók, mafla, bakteranyós, polgármester, házmester..., ahány ember, annyiféle fröccsfajta. A VII. Győri Fröccsnapokon a fröccs valamennyi változatával megismerkedhetnek a vendégek és jó koncertek mellett akár mindegyiket végig is kóstolhatják!

A VII. Győri Fröccsnapok rangját nemcsak a nemes nedű, hanem a segítő szándék is emeli, hiszen a jótékonysági fröccsmérés bevételét a Kazinczy Gimnázium Szép Magyar Beszéd kiejtési versenyének támogatására fordítják a szervezők.

Címkék: Győrben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.