Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2023. Szeptember 29. 09:15, péntek | Helyi

Adalékok az Oppenheimer filmhez

Adalékok az Oppenheimer filmhez

A hivatalos tartalmi leírás szerint a film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól

Kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá.

A tömény, három órás film a vélemények szerint nem csak témájánál fogva nem sorolható a könnyed néznivaló kategóriába, hanem azért sem, mert háttértudást és folyamatos éberséget igényel.

Jó hír az érdeklődőknek, hogy a Széchenyi István Egyetem idén is csatlakozott a szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája programsorozathoz, melynek keretében Barla Ferenc tart előadást Adalékok az Oppenheimer filmhez címmel. Az egyetem tájékoztatása szerint, a 29-én, pénteken 18 órakor kezdődő egy órás előadásban a filmről fizikusi és fizikatörténeti szempontból lesz szó. Több más témában is meghallgathatunk előadásokat, így például az evolúció, járműdiagnosztika, önvezető járművek, 3D nyomtatás vagy a Petz család története iránt érdeklődők is találnak kedvükre való időtöltést.

Az előadásokon a tudomány iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket egyaránt szívesen látják.

Kép: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 09:14, péntek | Helyi

Két nap is meglepték a gyerekeket a győri Bringás Mikulások

A Hobbikerékpárosok Országos Klubja győri szervezete december 5-én és 6-án is kedves programmal készült a „jógyerekeknek”.

2023. December 08. 08:15, péntek | Helyi

Havat hozott a Mikulás

Havazásra ébredt a város. Győrbe is megérkezett az igazi tél, szerda délelőtt már 10 centiméter volt a hóréteg vastagsága.

2023. December 07. 09:15, csütörtök | Helyi

Elindult az országos szezonális ellenőrzés

Az ellenőrzéseket ahogy eddig, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.