Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2020. Március 19. 13:08, csütörtök | PR

Afrodiziákummal a tavaszi levertség ellen?

Afrodiziákummal a tavaszi levertség ellen?

A tavasz az emberek többségét pozitív energiával és jókedvvel tölti fel, viszont az éremnek mindig két oldala van. De mégis mikor okozott problémát a napsütés és az újjáéledő természet?

Egyértelműen semmikor, viszont az év ezen szakaszán mégis mindannyian megküzdünk a folyamatos alvási kényszerrel, a bágyadtsággal és rosszabb esetben az olyan gyötrő problémákkal is, mint a fejfájás vagy a szédülés. Ezeket a panaszokat összességében a tavaszi levertséggel azonosítjuk, ugyanis az ilyen jellegű csapásokat éppen a hirtelen érkező jó idő méri a szervezetre. Miért, és mégis hogyan érdemes tenni ellene? Tudj meg mindent cikkünkből!

Amikor a téli szürkeséget felváltja a tavaszi élénkség

A tavaszi levertség hátterében számtalan ok-okozati összefüggés áll, amelyben a legnagyobb szerepet a nappalok és az éjszakák hosszának módosulása, illetve a „téli szürkületből állandó napsütésbe csöppenés” játssza. A hirtelen megváltozó időjárás a testünket is egy azonnali átállásra kényszeríti, aminek hatására a madárcsicsergéssel és a melegebb levegővel járó boldogság fásultságba torkollik, a hormonháztartás felborul.

Ennek legfőbb oka a melatonin és a szerotonin (alvási hormon, boldogsághormon) szezonális váltakozása, azaz, hogy melyik, mikor és milyen mértékben dominál. A szervezet felpezsdítésére, potencianövelésre és a vitaminhiány felturbózására szerencsére számos egyszerű praktikum létezik, ami csak minimális odafigyelést igényel – ismerd meg őket!

4 frissítő praktikum a tavaszi átálláshoz

1. Vitaminpótlás ezerrel
Az őszi-téli szürke és borús hétköznapok számos vitaminforrástól megfosztják a szervezetet. Ilyenkor jobb esetben az ember tudatosan pótolja a felmerülő hiányokat, különös tekintettel a D-vitaminra, amelynek fő forrása a napsütés.
Igen ám, azonban a tavasz beköszöntével sokan úgy gondolják, hogy nem kell tovább odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen vége a zord időszaknak – ez azonban csak némileg igaz. Vannak vitamintípusok, amelyek túltelítődés esetén több rosszat okoznak, mint jót – lásd D-vitamin –, de a korábban említett hirtelen érkező átállás miatt, a szervezet továbbra is igényli a plusz muníciót, azaz az immunerősítő C-, és B-vitaminokat, megspékelve egy kis magnéziummal. Ezeknek a kombinációja nemcsak az immunrendszert erősítik, de segítenek a mentális fókuszban is.

2. Friss levegő, könnyed mozgás
Ahogyan korábban említettük a napsütés mint elsődleges vitaminforrás sokat segít az esetleges hiány feltöltésében, de az immunrendszer erejének fenntartásában is. Éppen ezért, ha lehetőséged van rá, ne szalaszd el az olyan pillanatokat, amikor a napsütésben sétálhatsz vagy kocoghatsz. Ez már önmagában is pezsdítően hat, de ha szeretnél még több energiát biztosítani a szervezeted számára, próbáld ki a meditációt, a jógát, vagy egyszerre mindkettőt. Ezzel nem csak testileg, de lelkileg, egy belső elmélyülés útján is felkészíted a tested a változásra.

3. Maximális pihenés és relaxáció
A tavaszi fáradtságot nem kizárólag a hormonháztartás egyensúlyának kibillenése okozza. Lehet, hogy éppen ugyanaz a banális ok áll mögötte, mint az általános értelemben vett kimerültség esetén, ami nem más, mint az alváshiány. Meghosszabbodnak a nappalok, amely feltételezheti a test és az elme aktívabb és produktívabb fel-, illetve kihasználását, ahonnan pedig egyenes út vezet a késői lefekvéshez és az alváshossz megrövidüléséhez. Éppen ezért ebben az időszakban különösen figyelj oda az ideális alvásidő meglétére, napközben pedig relaxálj egy fürdősóval és illóolajokkal teli kád vízben!

4. Immunerősítés a vitaminokon túl
A levertség és a fásultság gyorsan elhatalmasodik az ember felett, amely kihatással van a mentálhigiéné és az immunrendszer állapotára is. Ilyenkor a kedvtelenség, az elnehezedett testrészek, a dekoncentráltság mind jelentkezhetnek panaszként, de ha már csak az egyiket is tapasztaljuk, akkor is érdemes azonnal beavatkoznunk.
A középkorú és idősebb férfiak számára ma már számos immunerősítő és libidófokozó-készítmény elérhető – egyszóval afrodiziákum –, amelyek természetes tablettaként segítik a fásult időszakból való kiszakadást, anélkül, hogy károsítanák a szervezetet. Általánosságban véve a gyógynövényes immunerősítő teák – mint például a kasvirág, ginseng vagy a mate tea – is segítenek a testi vágyakra való igény felfokozásában és a kognitív kapacitások felfrissítésében, miközben megszabadítják a szervezetet a toxikus anyagoktól.
Élvezd a tavaszt, küzdd le időben a nehézségeit!
Ha mindenre odafigyelünk, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy meg kell küzdenünk a tavasz kevésbé mosolygós arcával. A folyamatos önreflexió és a tudatos életvitel azonban segít abban, hogy gyorsabban és korábban átvészeljük ezt az időszakot, ezzel lehetőséget kapva a természetadta szépség valódi megtapasztalására. A felsorolt praktikumok hatékonysága vitathatatlan, azonban a sort még hosszasan folytathatnánk. Éppen ezért nincs más dolgod, mint megkeresni a számodra legszimpatikusabb megoldást, és időben megküzdeni a tavaszi levertség okozta panaszokkal!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 09. 13:04, csütörtök | PR

A városi autók helyzete az ADAC nyári gumi teszteken

A márciusban elvégzett ADAC lesztek azokra az autósokra is gondoltak, akik kisebb méretű személygépkocsikkal rendelkeznek. Ezek az úgynevezett városi autók mindennap hajtva vannak.

2020. Április 07. 18:02, kedd | PR

Követhető és praktikus spórolási módszerek

Ha a takarékoskodásról van szó, akkor az odafigyelés és a felelős gondolkodás a legfontosabb tényező. Hogy tudjuk kordában tartani a pénzügyeinket három egyszerű lépésben - melyek külön-külön és együtt is hatékonyak?

2020. Március 31. 14:22, kedd | PR

Miért van szükség a terhesgondozásra?

Felkészülni a gyermekvárásra már önmagában is csodálatos dolog. Ebben az időszakban valami olyan vágy és szeretet fogja el az embert, amit előtte még soha nem tapasztalt.

2020. Március 19. 13:12, csütörtök | PR

Fogbarát étkek? Ezt edd, ha egészséges fogakat akarsz!

„Moss rendesen fogat!”, „Vigyázz a fogaid épségére!”, „Azt ne edd meg, mert kilyukad tőle a fogad!” – ugye te is hallottad ezeket a mondatokat gyerekként?