Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Október 04. 08:00, szerda | Helyi

Állatáldás és ünnep a Xantus János Állatkertben

Állatáldás és ünnep a Xantus János Állatkertben

Október eleje nagy ünnep a győri Xantus János Állatkert életében. Az 1967-ben megnyitott győri állatkert, idén ünnepli 50. születésnapját.

Október 4-én, ma van az Állatok Világnapja. Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata.

Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Mindennapi életünkben fontos szem előtt tartanunk, hogy az állatok tiszteletet és különleges figyelmet érdemelnek: erre hívja fel a figyelmet ez a nap.

Nincsenek véletlenek! Október 5-én a névadó, az utazó-, néprajz- és földrajztudós Xantus János születésének 192. évfordulóját ünnepeljük. A tudóst a kényszer vitte tudományos pályára. Eredetileg jogot tanult, majd önkéntes nemzetőrként vett részt az 1948/49-es szabadságharcban; annak bukása után Königgratz várában raboskodott. 1850-ben Angliába, majd Amerikába emigrált.


Egyre szenvedélyesebben folytatta munkáját, egy idő után már Amerika leghíresebb tudományos intézete, a Smithsonian Institution számára, Iowa után Kaliforniában. A gyűjtött anyagból a Magyar Nemzeti Múzeumnak is juttatott. Később az intézet megbízásából a Coastal Survey keretében tengeráramlási megfigyeléseket végzett a Mexikóhoz tartozó Kalifornia félszigeten, így módja nyílt arra, hogy a tenger élővilágából is gyűjtsön. A hazaküldött beszámolók és múzeumi anyagok alapján egyre nagyobb elismerés övezte munkásságát.
Hosszú történeti előzmények után Győr város vezetése a létesítmény fennmaradása mellett döntött. 1997. április elsejével Győr Megyei Jogú Város Sportigazgatóságának kezelése alá tartozó tevékenységi kör és vagyon elvonásával megalakult az önálló Xantus János Állatkert Kht.


A Katolikus Egyház, 2017. október 7-én 14.00 órakor, egy ünnepélyes műsor keretében megáldja a Xantus János állatkert lakóit és a jelen lévő házi kedvenceket.


Ebből a jeles alkalomból, október 7-én, a házi kedvencek számára is nyitva áll a győri állatkert kapuja. Látogatóik magukkal hozhatják házi állataikat, hogy ők is az áldás részesei lehessenek. Továbbá a park egy részét velük együtt tekinthetik meg.
PROGRAM:
14.00 órakor a rendezvényt megnyitja Radnóti Ákos Úr, Győr város alpolgármestere
Majd az állatkert kőszínpadán a Katolikus Egyház képviseletében, a hagyományainkhoz híven, Győri Imre plébános Úr által celebrált ünnepélyes áldáson vehetnek részt az állatkert látogatói.
Először az állatkerti állatok felvonulása és áldása következik, melynek résztvevői: A Show sztárjai, Petra a dromedár, Szabolcs a csacsi, fehér lámák, kis tevék, kígyók, teknősök, papagájok és még sokan mások.
Ezt követően a behozott házi kedvencek is áldásban részesülhetnek.
13.00 – 17.00 – Emléklap készítés és TapiZoo /a pénztáraknál/
Tappancs lenyomatos emléklapot készíthetnek az elhozott kedvenceikkel, ebből a különleges alkalomból. A TapiZOO asztalánál pedig a teknős simogatás, csótányzizegtetés várja az érdeklődőket. Majd különböző állati dolgokat érinthetnek meg, foghatnak kézbe látogatóink (pl. kígyóbőr, emutojás, gyapjú, pávatoll, szarvasagancs).
15.00 – Zoo Show /Zoo Arénában – csimpánz kifutó mellett/
15.30 órától „KalandoZoo” indul a kedves érdeklődőink számára.
A jegypénztár elől induló csoportvezetés, a parkban lakó állatok életét és róluk szóló sok-sok érdekességet is tartalmaz. /A vezetés, maximum 30 fős korlátozott létszámmal indul, ezért köszönjük megértésüket./
Célunk, hogy minden állat és látogató is a szabályokat betartva az állatok világnapjának emelkedett hangulatában tölthessék el ezt a délutánt, ezért kérjük, a mellékelt szabályzatot, és az alábbi dokumentumot figyelmesen olvassák végig!

Az állatkert területén az ebtartásra vonatkozó közterületi szabályok irányadóak:
GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZGYŰLÉSE 24/2007. (VII. 10.) R. AZ ÁLLATOK TARTÁSÁRÓL 4. §:
(1) Az állattartó (...) ebet csak pórázon szabad vezetni. Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.
(2) Támadó, kiszámíthatatlan természetű ebeket (...)szájkosárral kell ellátni. Az eb által okozott sérülésekért az állattartó tartozik felelősséggel.
(3) Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet ne szennyezze. Az eb által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az állattartó köteles gondoskodni.
- Minden egyéb háziállatot (pl. macska, hüllők, madarak, rágcsálók) zárt szállítóeszközben lehet behozni.
- Az állatkert elzárásra megjelölt területeire kutyát bevinni szigorúan tilos!

Látogasson el a győri Állatkertbe, vigye magával Ön is kedvencét!
A rendezvény az állatkert érvényes jegyáraival látogatható.
Programukat, időjárástól függően tudják megtartani, a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

További információk és fontos tudnivalók: www.zoogyor.com

Forrás: zoogyor.com; jelesnapok.oszk.hu

Képek forrása: Csobay Dániel fotográfus; cultura.hu; kisalfold.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.