Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 19. 12:32, kedd | Helyi

Áramlás- Megnyílt a XIV. Magyar Táncfesztivál

Áramlás- Megnyílt a XIV. Magyar Táncfesztivál

Áramlott a tánc és a zene a művészek és közönség között hétfőn este a Győri Nemzeti Színházban, ahol a Győri Balett PianoPlays című győri bemutatójával kezdődött a XIV. Magyar Táncfesztivál.

"1998-ban mertünk egy nagyot álmodni, hogy Győrben fogadjuk mindazokat, akik szeretik a táncművészetet." – kezdte megnyitóját Kiss János, a Győri Balett és a Magyar Táncfesztivál igazgatója. Idén pedig már tizennegyedik alkalommal ad otthont Győr a hazai és a határon túli, a nemzetközi táncélet alkotóinak, a műfaj szerelmeseinek.

"Évről-évről megújul a fesztivál, ahol az ország, Európa legkiválóbb táncművészeit láthatjuk." Az igazgató beszélt arról, hogy a fesztivál nem titkolt célja az is, hogy a fiatalokkal megszerettessék a táncművészetet, kineveljenek egy táncot értő és szerető közönséget.

Az egy hét alatt több mint negyven produkciót láthat a közönség, a fesztivál idei szlogenje, fő témája az áramlás, amely kapcsolódik ahhoz a nagy tervhez, pályázathoz, hogy 2023-ban Győr Európa Kulturális Fővárosa legyen.

"Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megszülessen az, amiért minden művész dolgozik: a katarzis." – zárta köszöntőjét Kiss János.

Borkai Zsolt polgármester nyitotta meg az idei Táncfesztivált, aki megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Magyar Táncfesztivál elhozza Győrbe a művészvilág színe-javát, miközben a Győri Balett társulata is a színe-java a táncművészeknek.

"A győriek szeretik a kultúrát, és olyan művészek dolgoznak a városban, akik magas színvonalon közvetítik az értékeket. Ennek az értéknek a támogatásához lehetnek új kulturális infrastrukturális fejlesztések is, mint például a színház átépítése és felújítása, vagy egy új koncertterem létesítése a Győri Filharmonikus Zenekar számra. Ilyen és ehhez hasonló beruházásokkal készül a város arra, hogy egy 21. századi környezetet tudjon teremteni a kultúra részére."

Hozzátette: "Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat egyik üzenete az áramlás. Áramlás a tánc, a mozgás, a zene összhangjával. Áramlás, melyet a kultúra a nézők felé közvetít, a nézők pedig befogadják azt."

Ez az áramlás sikerült is a Táncfesztivál nyitó előadásán, a szűnni nem akaró tapsból ítélve.

Velekei László, a győri társulat művészeti vezetője a szerelem különböző arcait és fázisait mesélte el koreográfiájában. A Győri Balett vezető táncosainak produkcióját Liszt és Wagner műveivel Balázs János, Liszt Ferenc díjas zongoraművész élő zongorajátéka kísérte.

Forrás: Földvári Gabriella - gyorplusz.hu

Kép: gyoribalett.hu, O. Jakócs Péter, Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.