Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2018. Június 27. 17:38, szerda | Helyi

Átadták a Szent László díjakat Győrben

Átadták a Szent László díjakat Győrben

Az önkormányzat és a Győri Egyházmegye közös programokkal emlékezett a lovagkirályra. A Szent László díjakat idén három személy és egy közösség kapta.

Az önkormányzat és a Győri Egyházmegye közös programokkal emlékezett a lovagkirályra. A Szent László díjakat idén három személy és egy közösség kapta.

A június 27-i, László-napi ünnepségsorozat a díszközgyűléssel kezdődött, amelyen Radnóti Ákos alpolgármester emlékezett vissza a tavalyi, különleges esztendőre, a Szent László évre. „Az idei év újra a szokásos kerékvágásban zajlik, de a tiszteletünk egyáltalán nem halványul. Mi, győriek ugyanis Szent László tiszteletét tudatosan és tudattalanul is őrizzük, a nagy király nemes jelleme, nemzete iránti elkötelezettsége, keresztényi szeretete igazodási pontként szolgál mindannyiunk számára.” – mondta.

A Szent László-i hagyomány folytatására hívta fel a figyelmet: „Szilárd gyökereink vannak, olyan gyökereink, amely lehetővé tették a történelem során, hogy a hatalmas viharok se tudják tövestől kicsavarni a fát, amelyet magyar nemzetnek nevezünk. Ezeket a gyökereket nem szabad elsorvasztanunk, de ezeket a gyökereket csak mi tudjuk megóvni, helyettünk más nem fogja ápolni, nem fogja továbbadni az újabb és újabb generációknak értékeinket, egészen egyszerűen azért, mert ez a mi feladatunk, és ez a mi küldetésünk.”

Az alpolgármester végezetül kitért Győr 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatára: "Mi, Győrben úgy gondoljuk, hogy méltó képviselői lennénk a magyar kultúrának Európában. Pezsgő kulturális életünk, fesztiváljaink, természeti és épített környezetünk támasztja alá, hogy az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként, a lovagkirály ereklyéjének és a Szent László-i örökség őrzőjeként Győr méltó lenne arra, hogy a tavalyi EYOF, vagyis a sport-béli vendéglátás után a kultúra terén is fogadjuk a kontinenst."

A díszközgyűlésen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester olvasta fel a Szent László-díjakkal kapcsolatos határozatokat, az elismeréseket pedig Borkai Zsolt polgármester adta át.

Csorba János evangélikus lelkész a Győrben végzett eredményes lelkészi tevékenysége és az Insula Lutherana épületegyüttesének felújításával kapcsolatban tanúsított kiváló munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést. A Győri Filharmonikus Zenekarnak öt évtizedes magas színvonalú, nemzetközi szinten is elismert zeneművészeti tevékenysége, Győr és az ország kulturális életében betöltött meghatározó szerepe miatt ítélték oda a díjat. Lentulai Attila református lelkész karitatív tevékenységével, a különböző egyházi közösségek közötti együttműködés elmélyítése érdekében kifejtett példamutató teljesítményével érdemelte ki a Szent László-érmet, míg Sike József sportlövőt a több évtizedes példamutató és eredményes sportolói teljesítménye elismeréseként tüntették ki.

Az ünnepség a Káptalandombon folytatódik, ahol a résztvevők megkoszorúzzák Szent László szobrát, este hatkor pedig a püspöki szentmise következik a Bazilikában, amit a hagyományos ünnepi körmenet zár.

Forrás: gyorplusz.hu - Papp Zsolt
Fotók: O. Jakócs Péter

Főkép: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét