Városlista
2019. november 21, csütörtök - Olivér

Hírek

2018. Június 27. 17:38, szerda | Helyi

Átadták a Szent László díjakat Győrben

Átadták a Szent László díjakat Győrben

Az önkormányzat és a Győri Egyházmegye közös programokkal emlékezett a lovagkirályra. A Szent László díjakat idén három személy és egy közösség kapta.

Az önkormányzat és a Győri Egyházmegye közös programokkal emlékezett a lovagkirályra. A Szent László díjakat idén három személy és egy közösség kapta.

A június 27-i, László-napi ünnepségsorozat a díszközgyűléssel kezdődött, amelyen Radnóti Ákos alpolgármester emlékezett vissza a tavalyi, különleges esztendőre, a Szent László évre. „Az idei év újra a szokásos kerékvágásban zajlik, de a tiszteletünk egyáltalán nem halványul. Mi, győriek ugyanis Szent László tiszteletét tudatosan és tudattalanul is őrizzük, a nagy király nemes jelleme, nemzete iránti elkötelezettsége, keresztényi szeretete igazodási pontként szolgál mindannyiunk számára.” – mondta.

A Szent László-i hagyomány folytatására hívta fel a figyelmet: „Szilárd gyökereink vannak, olyan gyökereink, amely lehetővé tették a történelem során, hogy a hatalmas viharok se tudják tövestől kicsavarni a fát, amelyet magyar nemzetnek nevezünk. Ezeket a gyökereket nem szabad elsorvasztanunk, de ezeket a gyökereket csak mi tudjuk megóvni, helyettünk más nem fogja ápolni, nem fogja továbbadni az újabb és újabb generációknak értékeinket, egészen egyszerűen azért, mert ez a mi feladatunk, és ez a mi küldetésünk.”

Az alpolgármester végezetül kitért Győr 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatára: "Mi, Győrben úgy gondoljuk, hogy méltó képviselői lennénk a magyar kultúrának Európában. Pezsgő kulturális életünk, fesztiváljaink, természeti és épített környezetünk támasztja alá, hogy az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként, a lovagkirály ereklyéjének és a Szent László-i örökség őrzőjeként Győr méltó lenne arra, hogy a tavalyi EYOF, vagyis a sport-béli vendéglátás után a kultúra terén is fogadjuk a kontinenst."

A díszközgyűlésen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester olvasta fel a Szent László-díjakkal kapcsolatos határozatokat, az elismeréseket pedig Borkai Zsolt polgármester adta át.

Csorba János evangélikus lelkész a Győrben végzett eredményes lelkészi tevékenysége és az Insula Lutherana épületegyüttesének felújításával kapcsolatban tanúsított kiváló munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést. A Győri Filharmonikus Zenekarnak öt évtizedes magas színvonalú, nemzetközi szinten is elismert zeneművészeti tevékenysége, Győr és az ország kulturális életében betöltött meghatározó szerepe miatt ítélték oda a díjat. Lentulai Attila református lelkész karitatív tevékenységével, a különböző egyházi közösségek közötti együttműködés elmélyítése érdekében kifejtett példamutató teljesítményével érdemelte ki a Szent László-érmet, míg Sike József sportlövőt a több évtizedes példamutató és eredményes sportolói teljesítménye elismeréseként tüntették ki.

Az ünnepség a Káptalandombon folytatódik, ahol a résztvevők megkoszorúzzák Szent László szobrát, este hatkor pedig a püspöki szentmise következik a Bazilikában, amit a hagyományos ünnepi körmenet zár.

Forrás: gyorplusz.hu - Papp Zsolt
Fotók: O. Jakócs Péter

Főkép: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 19:53, szerda | Helyi

Átadásra került a Bizalom Védjegye

Idén is átadták a „Kamara által AJÁNLOTT vállalkozás” védjegyprogram tanúsítványait, szerda délután a a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

2019. November 20. 13:02, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Advent Győrben

Király Viktor énekes, dalszerző adventi hangulatú muzsikája nyitotta az Advent Győrben sajtótájékoztatóját, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont székhelyén, a Zichy-palotában.

2019. November 19. 09:57, kedd | Helyi

Ezek a legnépszerűbb táborok

Elkészült egy felmérés az elmúlt táborozási szezonról, amelyet a Táborfigyelő.hu tett közzé. Az idei nyáron a gyerekek kedvencei a sporttáborok lettek – és egyre több az offline tábor is Magyarországon.

2019. November 19. 09:55, kedd | Helyi

Így küzdd le a fáradtságot!

Folyamatos, állandó fáradtság nyomaszt? Sehogy sem tudod teljesen kipihenni magad? A megfelelő alvás eléréséhez bevethetünk pár olyan módszert, amelyek egyszerűek, de mégis nagy segítségül szolgálnak.