Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Augusztus 17. 15:56, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Augusztus 20. - Kiállítás, koncert és gyermekprogramok Pannonhalmán

Augusztus 20. - Kiállítás, koncert és gyermekprogramok Pannonhalmán

A Tihanyi Alapítólevél és a Pannonhalmi Kiváltságlevél kiállításával, koncerttel, gyógynövény-bemutatóval és gyermekprogramokkal várja a látogatókat hétfőn a Pannonhalmi Bencés Főapátság.

Az ünnepen a Szent István alapította monostor reggel 9 órától délután 5 óráig ingyenesen látogatható - mondta a Tricollis Foglalási Központ vezetője pénteken az MTI-nek.

Baki László közölte: az 1001-ből való Pannonhalmi Kiváltságlevelet és az 1055-ből származó Tihanyi Alapítólevelet az ünnepi alkalomra kiállítják a könyvtárban. Fél 12-kor és fél 2-kor Dénesi Tamás levéltáros tart ismertetőt a két becses dokumentumról.
A programok misével kezdődnek 10 órakor a Boldogasszony-kápolnában. A gyerekeknek és szüleiknek sokféle eseményt kínálnak a Vársétányon. Nyitva lesz a gyógynövényház is, ahol a pannonhalmi gyógynövényekkel, köztük a levendulával, a zsályával, a kakukkfűvel, a citromfűvel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az ügyes kezűek pedig csokrot, vagy akár koszorút is köthetnek az illatos gyógynövényekből. Pál István Szalonna és bandája délután 6 órakor muzsikál a gyógynövényház udvarán, ahol táncházat is tartanak.
A kosaras-dombi Turistafogadó épületében láthatják az érdeklődők a pannonhalmi monostor történetét bemutató film rövidített változatát. A főapátság területén lévő, felújított faszerkezetű kilátót fél 3-kor avatják fel. Egy órával később Kiss Zsolt orgonaművész ad hangversenyt a Boldogasszony-kápolnában.
Szent István király Imre herceghez intézett intelmeit Újhelyi Kinga adja elő Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével Mispál Attila rendezésében este fél 9-kor a Hospodárkertben. Ezzel zárul az ünnepi eseménysorozat.
Az augusztus 20-i rendezvények lebonyolításához 1,3 millió forintot nyert el a főapátság Leader-pályázaton - mondta Baki László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.