Városlista
2021. június 16, szerda - Jusztin

Hírek

2012. Január 06. 09:35, péntek | Helyi
Forrás: HírTv

Ausztriába tartanak: ráfizethetnek a bérkompenzációra a megyei sütödék

Ausztriába tartanak: ráfizethetnek a bérkompenzációra a megyei sütödék

A hazai ágazat évek óta tartó, alacsony jövedelmezősége miatt egyre több Győr-Moson-Sopron megyei pék vállal munkát Ausztriában.

A Magyar Pékszövetség szerint az emelkedő közterhek miatt a szakma komolyabb bérfejlesztést nem tud végrehajtani, a január 1-től bevezetett bérkompenzáció pedig tetemes kiadásokat jelent a vállalkozásoknak. A jó szakemberek elvándorlását erősíti az újabb üzemanyagár-növekedés, az importalapanyagok drágulása, és a malomipari szereplők által előre jelzett lisztáremelkedés is. Szinte biztosra vehető, hogy még tavasz előtt elkerülhetetlen lesz a kenyérárak emelése is - számol be a Hír TV.

Elsősorban a nyugat-dunántúli vállalkozásoknál mondanak fel a pékek, hogy szerencsét próbáljanak Ausztriában.

"Valaki egy hét után visszajött, hogy nem talált megfelelő munkát, vagy nem azt kapta, amit ígértek neki, de voltak, akik elmentek, és azóta is ott dolgoznak Ausztriában. Lehet, hogy nem a szakmába, nem pékként dolgoznak, hanem kertészetbe" - mondja a sokorópátkai Pedró Pékség tulajdonosa. Vajda Péter szerint a pékek a határ túloldalán a hazai fizetésük tripláját is megkereshetik, és nem kell attól félniük, hogy megszűnik a munkahelyük. A hazai sütödék egy része az osztrák piacon való terjeszkedésben lát fantáziát.

Vajda Péter tulajdonos, Pedró Pékség, Sokorópátka: "Háromszor, négyszer többe kerül egy zsemle vagy egy kifli, mint itt Magyarországon, tehát sokkal nagyobb árréssel lehet dolgozni. Sokkal több marad a pékek zsebében, és például az egyik kollégám azt csinálta tavaly, hogy felvásárolt egy ausztriai üzemet, és annak a piacára sütötte rá a pékáruját."

A Magyar Pékszövetség főtitkára szerint hiába a januártól bevezetett bérkompenzáció, amely 80 minimálbéres foglalkoztatott esetén félmilliós pluszkiadást eredményez, a hazai sütödék dolgozói így is keveset keresnek. Ezért választják sokan Ausztriát.

Werli József főtitkár, Magyar Pékszövetség: "Én is voltam több ilyen vállalkozásnál, ahol dolgoznak magyarok, és a vállalkozás tulajdonosa is elégedett, és meg kell, hogy mondjam, hogy az ott dolgozó magyar pékek is elégedettek. Azt hiszem, hogy átmeneti megoldásnak ez az ő esetükben mindenképpen jó, hogy a mi esetünkben, a szakmának itthon... Akkor lesz ennek hozadéka, ha úgy jönnek vissza, hogy szakmailag gazdagabban, és ötleteket is merítettek a kinti tartózkodásból."

A főtitkár megerősítette, a malomipari szereplők lisztáremelkedést prognosztizálnak, amelyet a búza felvásárlási ára is indokol. Ezért elkerülhetetlennek tűnik a kenyérárak drágulása is.

Takács József pék, Győr: "A lisztnek az ára 20, 30, 40 százalékot fog még felmenni, a mi termékeinknek az ára is ilyen arányban kellene, hogy emelkedjen, de viszont ezt, ha ilyen árban megemeljük, akkor a meglévő boltjaink is elpártolnak tőlünk, mert sokallni fogják az árat."

A pékek szerint segítséget az jelentene, ha támogatást kapnának szakboltok nyitásához. Ellenkező esetben, a növekvő terhek miatt további sütödék zárhatnak be.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 02. 10:00, szerda | Helyi

Révhelyi Nyílászáró - biztosabb kilátás egy szebb jövőre!

15 éves szakmai tapasztalattal érkezett Győrbe a Rábaközi nyílászáró szaküzlet. Fő profiluk Gealan műanyag nyílászárók forgalmazása és szabvány méretű termékek azonnali raktárkészletről való értékesítése kedvező árakon.

2021. Május 26. 07:11, szerda | Helyi

JAF Holz- A fa világa

Amikor az otthonunkat tervezzük, akkor elképzeljük, milyen padlón járunk, milyen ajtót nyitunk ki, milyen színű a terasz. Hogy ne legyünk korlátozva abban, amit kitalálunk, a JAF Holz Ungarn Kft. bemutatótermében inspirálódhatunk. A bemutat

2021. Május 19. 10:00, szerda | Helyi

A napsugarak legjobb helye!-Sisolar Napelemrendszerek

Ha a fenntartható, környezettudatos jövő fontos számunkra, szeretnénk csökkenteni a rezsi költségünket, akkor egyenes út vezet a napelem rendszerekig.

2021. Április 28. 17:15, szerda | Helyi

La Villa – Önt is felvillanyozza!

A La-Villa villamossági szaküzlet 20 éves tapasztalatával és gyakorlati hátterével kiszolgálja azok igényeit, akik minőségi villamos termékeket szeretnének vásárolni kedvező áron, családias környezetben.