Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 02. 07:16, szombat | Helyi

Az adventi időszakban megnő a lakástüzek száma

Az adventi időszakban megnő a lakástüzek száma

Decembereben jelentősen megnő a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan több, mint 20 otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz.

Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Évente ötven-hatvan otthonban csapnak fel a lángok adventi koszorú miatt. – közölte a Győr-Moson-Sopron vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írják, a házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá.

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.