Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2016. Augusztus 22. 17:45, hétfő | Helyi
Forrás: MTI-V

Az áfatörvény szerint a fedetlen terasz nem számít hasznos alapterületnek

Az áfatörvény szerint a fedetlen terasz nem számít hasznos alapterületnek

Egy értékesítendő új ingatlan esetében az áfatörvény szempontjából nem számít a lakás hasznos alapterületének a fedetlen vagy az 1,90 méter belmagasságot el nem érő fedett terasz

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett értelmezés szerint - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda hétfőn.

A NAV közlése szerint mivel a többemeletes épületek esetében az egymás feletti erkélyeknél a fenti erkély funkciója nem az, hogy fedést biztosítson az alatta elhelyezkedőnek, ezért a lenti erkélyt sem kell figyelembe venni az áfatörvény szerinti összes hasznos alapterület számítása során.
Az értelmezés szerint ugyanakkor az összes hasznos alapterület számításakor figyelmen kívül hagyott külső tartózkodó tér - az értékesítendő új lakóingatlan részeként - az 5 százalékos adómérték alá tartozik, ha az új lakóingatlan értékesítésére egyébként az 5 százalékos adómértéket kell alkalmazni.
A hasznos alapterület kérdése azért került előtérbe, mert január 1-jétől az új lakások értékesítésének áfaterhe 5 százalékra csökkent. A csökkentett áfa alkalmazásának azonban feltétele, hogy a kedvezményezett lakások összes hasznos alapterülete többlakásos ingatlanban nem haladhatja meg a 150, egylakásos ingatlanban pedig a 300 négyzetmétert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.

2024. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi

Kevesebb lett az elhúzódó peres ügy

Országosan csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma 2023-ban.

2024. Május 09. 07:14, csütörtök | Helyi

A Győri Balett táncosát választották a legjobb női balettosnak

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapja alkalmából.

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.