Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Augusztus 23. 07:15, szerda | Helyi

Az ápolók gondatlansága miatt halt meg egy idős asszony

Az ápolók gondatlansága miatt halt meg egy idős asszony

Az ügyészség vádat emelt négy idősotthonban dolgozó ápoló ellen, mert egy idős gondozott elhunyt. – közölte a Győr-Moson-Sopron vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint négy dolgozó szabályszegései vezettek 2021-ben az akkor 75 éves hölgy halálához.

A vármegye egyik idősotthonában segédápolóként, főnővérként és ápolási igazgatóként dolgozó vádlottak feladata volt a gondozottak ellátása illetve gondozásuk felügyelete.

A 75 éves sértett már évek óta az otthon lakója volt, állapota azonban egyre romlott, teljesen legyengült, napjait ágyban, illetve tolószékben töltötte. Mivel azonban gyengesége miatt a tolószékben is folyamatosan előre dőlt, lecsúszott, ezért a dolgozók eleinte a tolószékhez tartozó hevederrel rögzítették a hölgyet. A heveder azonban az eset előtti időszakban elszakadt, és ezt követően a hölgyet teljesen szakszerűtlenül lepedővel, vagy fürdőköpenye övével rögzítették a tolószékben. Bár ezt teljesen szabálytalan volt általános gyakorlattá vált az otthonban a sértett ellátása során, és ez ellen az ápolóként, illetve főnővérként dolgozó, döntési helyzetben lévő vádlottak sem tettek semmit.

2021 nyarán a segédápolóként dolgozó két terhelt a sértettet megmosdatták, majd a bevett módon, a fürdőköpenye övével rögzítették a tolószékhez. Egy óra múlva a sértett szobatársa jelzett az ápolóknak, akik a szobába lépve észlelték, hogy a sértett a rögzítés ellenére lecsúszott a tolószékben és az öv leszorította a nyakát, ezért elhunyt. A sértett halálát fulladás okozta.

A sértett halálát a segédápolók szabálytalan ellátása és a vezető állású főnővér és ápolási igazgató ellenőrzéssel kapcsolatos mulasztásai okozták.
Az ügyészég a négy terhelt ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat, a bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Címkék: győr, vádemelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.