Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2020. Január 31. 18:01, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából - jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtöki sajtókonferenciáján.

A tárcavezető megerősítette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja az amerikai jelenlétet szerte a világban, mert az amerikai védelmi minisztérium célja e jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében.

Esper úgy fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia. De leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kivonná katonáit az afrikai kontinensről. Hozzátette ugyanakkor: még nem született végleges döntés az ügyben.

Az amerikai védelmi miniszter a hét elején folytatott megbeszéléseket Washingtonban Florence Parly francia védelmi miniszterrel. Parly akkor azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Mint mondta: "butaság lenne" az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben, mert az amerikai részvételnek még a csökkentése is "súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát".

Esper és a sajtótájékoztatón résztvevő Mark Millay tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kitért az iraki katonai támaszpontok ellen végrehajtott januári iráni támadások amerikai katonasebesültjeire is. Donald Trump amerikai elnök először ugyanis azt nyilatkozta, hogy az iráni akcióknak nem volt amerikai sebesültjük, majd később kifejtette: úgy tudja, a katonák fejfájásra és enyhébb tünetekre panaszkodtak. Esper és Millay megerősítette: 50 katonát ápolnak agysérüléssel, de valamennyiüket enyhébb károsodás érte. Bár - tette hozzá Millay - az állapotuk változékony.

Trump korábbi szavaira visszatérve Esper elmondta: beszélt az elnökkel."Nagyon szívén viseli valamennyi katonánk egészségét és jólétét, s különösen azokét, akik Irakban teljesítenek szolgálatot" - mondta. Hozzáfűzte, hogy az elnök "tisztában van az ilyen sebesülések jellegével".

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 15:07, hétfő | Külföld

A Frontex egy repülőgéppel fogja segíteni a határvédelmet a La Manche-csatornánál

Az unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche-csatorna európai partjainál

2021. November 29. 11:01, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 261,4 millió, a halálos áldozatoké 5,199 millió a világon

A világon 261 495 713 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 199 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2021. November 29. 09:42, hétfő | Külföld

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

2021. November 29. 08:00, hétfő | Külföld

Több utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül