Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2023. Március 10. 07:15, péntek | Helyi

Az győri egyetem nagy szerepet játszik abban, hogy Győr a legdinamikusabb város

Az győri egyetem nagy szerepet játszik abban, hogy Győr a legdinamikusabb város

Győr Magyarország legdinamikusabb, leginnovatívabb megyei jogú városa – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadásában megjelent tanulmányból.

Ebben szerepet játszik, hogy a Széchenyi István Egyetem szorosan összekapcsolódott a kisalföldi megyeszékhely gazdaságával, és egyben katalizátora is a szellemi életnek. A kutatók 30 mutató figyelembe vételével állították fel a 25 település sorrendjét.

A kutatók a 25 települést az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül háromban – tisztességes munka és gazdasági növekedés; ipar, innováció és infrastruktúra; fenntartható városok és közösségek – vizsgálták. A végső sorrendet eldöntő komplex indexet csaknem harminc mutató figyelembevételével határozták meg. Ennek alapján a lista élén Győr áll, megelőzve többek között olyan egyetemi és iskolavárosokat is, mint Pécs, Debrecen, Miskolc, Sopron, Veszprém, Szeged, Kecskemét, Szombathely és Eger.

A tanulmány Győrről megállapítja, hogy ma a legdinamikusabb, leginnovatívabb megyei jogú városnak számít, a legmagasabb komplex indexszel.

A város dinamikájához és jelenlegi fejlődési folyamatához jelentős mértékben hozzájárul az Audi Hungaria Zrt. autógyár és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózat. A kiváló munkalehetőségek következtében magas az egy lakosra jutó nettó jövedelem (1.662.287 forint), ugyanakkor alacsony a 180 napon túl nyilvántartott álláskeresők aránya – szögezték le a kutatók.

Győr közép- és felsőoktatása magas színvonalú, a Széchenyi István Egyetem a város életében meghatározó, szorosan egybeforrt a város gazdaságával, és egyben katalizátora is a város szellemi életének.

„A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM STRATÉGIAI CÉLJAI KÖZÖTT FOGALMAZTA MEG, HOGY A TECHNOLÓGIAI TERÜLETEK FEJLESZTÉSÉVEL, A FENNTARTHATÓSÁGRA NAGY HANGSÚLYT FEKTETVE KÍVÁN HOZZÁJÁRULNI A TÉRSÉG FEJLŐDÉSÉHEZ, A TÁRSADALOM JÓLÉTÉHEZ. EZEN TÖREKVÉSEINK EREDMÉNYEIRE MÁR EDDIG IS SZÁMOS POZITÍV VISSZAIGAZOLÁST KAPTUNK: PÉLDAKÉNT EMLÍTHETEM, HOGY A TIMES HIGHER EDUCATION FENNTARTHATÓSÁGI CÉLOK ALAPJÁN ÖSSZEÁLLÍTOTT RANGSORÁBANN INTÉZMÉNYÜNKET »A FENNTARTHATÓ VÁROSOK ÉS KÖZÖSSÉGEK« KATEGÓRIÁBAN A VILÁG HÁROMSZÁZ LEGJOBB EGYETEME KÖZÉ SOROLTÁK. A MOSTANI TUDOMÁNYOS TANULMÁNY MEGÁLLAPÍTÁSAI ÚJABB MEGERŐSÍTÉST JELENTENEK, ÉS AZT IS ALÁTÁMASZTJÁK, HOGY A HALLGATÓK EGY PEZSGŐ, SZÉP, TISZTA VÁROSBA ÉRKEZNEK, AZ EGYETEMÜNKÖN MEGSZERZETT ÉRTÉKES DIPLOMÁVAL PEDIG KÖNNYEN EL TUDNAK ELHELYEZKEDNI, ÉS AZ ÁTLAGOSNÁL MAGASABB JÖVEDELEMHEZ JUTHATNAK” – HANGSÚLYOZTA DR. FILEP BÁLINT, A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ELNÖKE.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 11. 09:17, hétfő | Helyi

Hagyományos szalagavató az Audi Hungaria Iskolaközpontban

December 1-jén a német-magyar találkozások iskolája a magyar hagyományokhoz híven szalagavató ünnepséggel búcsúztatta a 2023/24-es érettségi évfolyamot.

2023. December 11. 09:16, hétfő | Helyi

Milyen jégvastagságnál biztonságos a szabad vizek jegén tartózkodni?

Elkészült az év utolsó tudáspróbája. Ez a kérdés is szerepel az online teszten.

2023. December 11. 09:09, hétfő | Helyi

Í