Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Június 21. 10:28, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az országos szúnyoggyérítési program második hete kezdődik

Az országos szúnyoggyérítési program második hete kezdődik

Idén június 13-án vette kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található.

A tervek szerint június 20. és 26. között 57 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 31 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 7500 hektárt kezelnek.
A kivitelező konzorcium a légi szúnyogirtásokhoz szükséges engedéllyel rendelkezik, azonban az előzetes egyeztetések alapján csak június 15-től kezdték el a légi kijuttatást. A földi kezelések az önkormányzatok kiértesítését követően június 13-án megkezdődtek. A szúnyoglárvák elleni biológiai gyérítéshez elsőként a tenyészőhelyek vizsgálata szükséges, így ezen felmérések történtek meg, a kezelésekre a következő hetekben kerülhet sor.

A vérszívók számának csökkentését célzó gyérítés a program első hetében várhatóan a Szigetközben (Mosoni és Győri térségek), a Komáromi, Bajai, Mohácsi és Baranyai térségekben, Budapesten, Dunakanyarban, valamint a jelentős turisztikai régiók közül a Balatonnál és a Tisza-tónál lesz. A legtöbb régióban a szúnyoggyérítést sikerült végrehajtani, két város (Pécs és Tatabánya) kérte a munkálatok elhalasztását, az átütemezés az önkormányzatokkal egyeztetve folyamatban van.

Sok helyen a szeles időjárás gátolta a légi munkálatokat, amelynek következtében a Komáromi térségben, a Balatonnál és a Tisza-tónál kellett részben a második hétre átütemezni a gyérítést. Mivel a földi kezelések jellemzően az esti órákban történnek (általában 21 órától, de későbbi kezdés is lehetséges), a szél kevésbé befolyásolta a munkát. A szúnyogok egyedszáma kiemelkedően magas a Szigetköz felső részén, ezért a Mosoni régióban soron kívül újabb kezelés lesz a második héten. A további területeken a szúnyogártalom elfogadható mértékű, ütemezett kezelésekkel várhatóan alacsony szinten tartható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.