Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Július 24. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: Police.hu

Baleset-megelőzési tanácsok motorosoknak

Baleset-megelőzési tanácsok motorosoknak

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a motorozás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A motorkerékpáros balesetek legfőbb okait az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. A statisztikai elemzésekből megállapítható, hogy a motorkerékpáros balesetek első számú oka a sebesség nem megfelelő megválasztása, ezt követi a szabálytalan irányváltoztatás, haladás, kanyarodás és előzés.

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel, valamint kerékpárral közlekedők baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat, kerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának. A kánikulai időjárásban többen nem veszik fel a megfelelő védőruházatot, azonban az motorozáskor a nyári forróságban is elengedhetetlenül szükséges. Egy-egy hosszú úton akár többször álljanak meg, könnyítsenek a ruházaton, frissítsék fel magunk, de amikor újra motorra ülnek, vegyék fel a védőfelszereléseket!

A motoros balesetek elkerülésére és megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell, a jogszabályi előírások, továbbá a partnerség elve alapján. A gépkocsivezetők mellett a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság, észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak.

Külön ki kell emelni a sebességhatárok betartásának fontosságát. Sok baleset elkerülhető lenne, ha a járművezető megengedett legnagyobb sebességgel haladna a veszélyhelyzet kialakulásának pillanatában. Amennyiben mégis bekövetkezik a baleset, a lassúbb ütközési sebesség általában akkor is enyhébb sérüléssel jár.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Balesetmegelőzési Bizottság arra kéri a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben és fokozottan tartsák be a közúti közlekedés szabályait! Ittasan soha ne vezessenek! A motorkerékpárral közlekedők a kánikulai időjárás ellenére is minden esetben viseljék a megfelelő védőruházatot!

Balesetmentes közlekedéstkíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.