Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Április 27. 10:18, szerda | Helyi
Forrás: Győr Megyei jogú város honlapja

BAROSS GÁBOR „SÉTÁL” MAJD A BAROSS ÚTON

BAROSS GÁBOR „SÉTÁL” MAJD A BAROSS ÚTON

Az egykori vasminiszter egy kapun lép ki, arany zsebórát tart kezében, s a városháza felé indul le a lépcsőn – így ábrázolja Baross Gábort, a tervezett műalkotás, amely a sétálóutca újabb látványossága lehet.

Amennyiben a pénteki közgyűlés elfogadja, rendhagyó módon állíthat emléket Győr a városunkat egykor négy cikluson át az országgyűlésben képviselő államférfinak. Riegel Tibor – aki már számos köztéri alkotással gazdagította városunkat – tervezete szerint a két méteres, egészalakos bronz szobor a Baross Gábor út 33. szám alatti - egykori kaszinó - épület előtt található két díszfa között kapna helyet. A talapzat anyaga mészkő, mely egy lépcsőfordulót idéz. Baross Gábor ezen a kapun lép elénk korabeli viseletben. Egyik kezében sétapálca, másik kezében arany zsebóra, melyre rápillant figyelmeztető asszociációként, hogy időnket használjuk ki legalább úgy, mint a kiegyezés korának építő társadalma, melyben Baross Gábornak oroszlánrésze volt. Az arany zsebóra valódi arannyal bevont bronz, amely újabb érdekesség lehet a járókelők számára.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő kifejtette, a város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nagy alakjainknak méltó emléket állítson. „Baross Gábor rengeteget tett a városért, ezért megérdemli, hogy emlékét ilyen formában is őrizzük.” Hozzátette, a szobor emberközeli alkotás lesz, amely körbejárható, akár fényképezkedhetünk is az alakkal. Kiemelte, a művész, Riegel Tibor olyan jellegzetes köztéri alkotásokkal gazdagította városunkat, mint a Jedlik – Czuczor szobor.

„Baross Gábor a modern, polgári Magyarország megteremtésének kimagasló személyisége, Győr négyszeres országgyűlési képviselője –volt, aki rengeteget tett az ipar, a közlekedés fejlesztéséért, így Győr infrastrukturális fejlődéséért is.” – fűzte hozzá Fekete Dávid alpolgármester. A belváros másik önkormányzati képviselője kiemelte, a helyszínválasztás sem véletlen, hiszen a róla elnevezett utcában úgy áll majd a szobor, hogy az a Városháza irányába tekint, arra, amerre a vasút és a Baross híd is található, amelyek szintén összeforrtak a nevével.

A szobor felállításának aktualitását Baross Gábor halálának közelgő 125. évfordulója adja. A műalkotás felállításának értéke mintegy 18 millió forint, amely az idén őszre foglalhatja el helyét a győri sétálóutcában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.