Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. November 23. 09:16, szerda | Helyi

Beethoven, a válságkezelő

Beethoven, a válságkezelő

A német zeneszerző szenvedéssel teli életéről Prof. Dr. Erika Schuchardt kultúrtörténész, író tartott előadást az Audi Hungaria Iskolaközpont diákjainak, tanárainak és néhány szülőnek.

Az intézmény közleménye szerint az egyetemi docens előadása a Kiutak a krízisből című könyvére alapult, amelyet öt nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. Az írónő a mester rendkívüli válságkezelési képességét vázolta fel, összegezvén a kutatói munkáját, amelyhez számtalan forrást, mint például Beethoven naplóit és leveleit is tanulmányozta.

Prof. Dr. Erika Schuchardt megindítóan számolt be Beethoven válsághelyzetekkel teli életútjáról, amely a zseniális zeneszerzőt mély depresszióba vezette; ebből végül munkadühével sikerült kiszabadulnia. Életének ebben a szakaszában olyan csodálatos zeneműveket komponált, amelyeket a mai napig a zenetörténet legkiválóbb műalkotásai sorában tartanak számon.

A kultúrtörténész arra buzdította a jelenlévő fiatalokat, hogy Beethovenre krízismenedzserként tekintsenek, hiszen üzenete a jelen időben is példamutató lehet. A program részeként az iskola diákjai, ének-zene tanáruk és egy hegedűművész támogatásával, a komponista néhány zeneművét is előadták.

Az előadás után Prof. Dr. Erika Schuchardt készségesen válaszolta meg a kérdéseket. Könyve egy-egy dedikált példányával ajándékozta meg a diákokat, akiket arra kért, támogassák a Gloria victis-projektet, amelyet szívügyének tekint.

Kérte, hogy mindenki csatlakozzon az online-petícióhoz, mert amennyiben elég aláírást sikerül összegyűjteni, a Csömörön található emlékmű mintájára Berlinben is létre tudnak hozni egyet a kommunizmus több mint 100 millió áldozata emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 09:15, vasárnap | Helyi

Nyárra megújulhat a Grabo- sátor

A tervek szerint nyáron újra pattoghat a labda az Adyvárosi Sportcentrumban.

2023. Január 29. 08:15, vasárnap | Helyi

Itt a farang, áll a bál!

Már javában tart a farsang. A jelmezkölcsönzők rengeteg maskarával várják a beöltözőket.

2023. Január 29. 07:15, vasárnap | Helyi

Nehéz időszak áll a gazdák mögött

Nehéz év áll a Győr-Moson-Sopron megyei gazdák mögött. Gyenge közepes időszakot zártak a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek, akiknek a koronavírus-járvány után új kihívásokkal kellett megküzdeniük 2022-ben.

2023. Január 28. 09:15, szombat | Helyi

Ismét pályára léptek a csapatok az Alcufer kupán

19. alkalommal léptek pályára a csapatok az Alcufer Kupán, ami 16 esztendeje már Horváth Ferenc emléktorna is.