Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 11. 11:35, szerda | Helyi
Forrás: HírTv

Benzinkörkép: nem járunk jobban Ausztriában és Szlovákiában sem, mint Győr-Moson-Sopron megyében

Benzinkörkép: nem járunk jobban Ausztriában és Szlovákiában sem, mint Győr-Moson-Sopron megyében

Bruttó 10-10 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát szerdán a Mol. Ezzel mindkét üzemanyag ára történelmi csúcsot ér el - számol be a Hír TV.

Az emeléssel a benzin átlagára 422-424, a gázolajé pedig 443 forintra nő. Ausztriában és Szlovákiában a drágulás után sem számítanak magyar benzinturizmusra, mivel a két országban közel hasonló, vagy magasabb az üzemanyagok ára. A hazai autósok elsősorban Románia és Ukrajna felé vehetik az irányt, előbbi ország töltőállomásain 30-40, utóbbinál 100-120 forintot is spórolhatnak.

Hegyeshalomnál, az osztrák határ előtti utolsó hazai benzinkútnál volt kedden a legdrágább, 429 forint a benzin, és 451 a gázolaj literje. Az első osztrák töltőállomásnál pedig mindkét üzemanyagért 1 euró 39 centet, azaz 315 forintos árfolyammal számolva 440 forintot kértek. Spórolni tehát maximum a gázolajon lehetett, 9 forintot literenként.

"Odahaza nem tankolok már egyáltalán, mert nem éri meg" - mondta egy móri autós. A férfi hozzátette, annak éri meg Nickelsdorfnál tankolni, aki közel lakik a határhoz, vagy a gázolaj mellé piros tüzelőolajat is vásárol, kannába, amelynek literje mindössze egy euró.

Bart László, Mór: "Mindenkit nem tudnak ellenőrizni ezzel, ha csak ide-oda furikázik kisebb településeken, nem fognak mindenkit szondáztatni, hogy mi van a tankban."

"Nálunk naponta 3-szor változik az üzemanyag ára. Reggel még 1 euró 39 cent volt, dél és két óra között pedig 1 euró 41 cent" - tudtuk meg a nickelsdorfi töltőállomány tulajdonosától. Kedden 440 és 447 forint között mozgott a 95-ös oktánszámú benzin ára az osztrák kúton.

Helmuth Schreck benzinkút-tulajdonos, Nickelsdorf: "Forgalmunk 70 százalékát a magyar vásárlók adják. Hogy ez mennyit változhat szerdától, nem tudom. Most nincs nagy különbség az árak között - mondja a töltőállomás vezetője."

Ennél a pozsonyi kútnál kedden 1 euró 46 cent, azaz 469 forint volt a benzin literje, míg a gázolajé 1 euró 39 cent, azaz 440 forint. Amíg hazánkban egy év alatt 100 forintot emelkedett a gázolaj ára, a benziné pedig 55 forintot, Ausztriában fél év alatt nőtt 60, Szlovákiában pedig 80 forintot. Nem véletlen, hogy a szlovákiai magyarok az élelmiszer mellett az üzemanyagot is hazánkban szerzik be.

Priskin Éva, Galánta: "Főleg élelmiszert, csizma, téli dolgok, úgyhogy... És még benzin. Tankolni, mert a benzinen elég sokat tudunk most spórolni."

A szerdai áremelkedés után is 30 forinttal drágább marad a benzin Szlovákiában, és közel hasonló lesz az ára Ausztriában. A gázolaj literjén a magyarországi drágulás után Szlovákiában 5-10 forintot, Ausztriában pedig 11-18 forintot lehet spórolni.

Címkék: üzemanyag, benzin, gázolaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.