Városlista
2022. július 7, csütörtök - Appolónia

Hírek

2017. November 06. 16:05, hétfő | Belföld

Bercsényi Miklós nyomában - 292 éve hunyt el

Bercsényi  Miklós nyomában - 292 éve hunyt el

352 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Bercsényi Miklós

Gróf Székesi Bercsényi Miklós a szlovákiai, Vág folyó menti községben, Temetvényben született. Kuruc főgenerális, II. Rákóczi Ferenc közeli harcostársa, a Rákóczi-szabadságharc egyik irányítója. Felvidéki nagybirtokos család leszármazottja, szülei Bercsényi Miklós és Rechberg-Rothelöwen Mária voltak. Szülőhelyének vára, a 14. században Csák Máté tulajdonában volt, majd az Ujlakyaké, a Thurzóké, végül a 17. században a Bercsényieké lett. A vár a 18. században elveszítette jelentőségét, azóta pusztul.
A szabadságharc kezdetén az 1703. évi győzedelmes felső-magyarországi hadjárat irányítója volt, miután Rákóczi tábornokká nevezte ki.
Politikai nézetei sokban különböztek Rákócziétól. Szűkebb térre igyekezett szorítani a protestáns köznemesség befolyását az államigazgatásban, s katonapolitikai, diplomáciai vitákba is keveredett a vezérlő fejedelemmel. 1705-ben a szövetkezett rendek főgenerálisa lett, a szenátus első tagja, 1706-ban pedig a császárral folytatott nagyszombati béketárgyalásokon a kuruc küldöttség vezetője volt.


A szécsényi országgyűlésen az ő javaslata szerint alakult meg a rendi konföderáció, vagyis az elégedetlen rendek szövetsége, amely Rákóczit választotta vezérlő fejedelemmé (dux). Bercsényit ugyanakkor első világi szenátorrá választották.
1707-ben fejedelmi helytartó lett és a Varsóban I. Péter orosz cárral a Rákóczi lengyel királyságát tervező titkos szövetséget kötő delegáció feje volt. Ekkor és később is az inkább a svédek és franciák felé tekintő fejedelemmel szemben az orosz orientáció lelkes hívének mutatkozott.
A szatmári béke kedvezményeit nem fogadta el, s 1711 és 1716 között Lengyelországban, Bržan várában élt. 1716-ban a szultán meghívására a bujdosókkal Chotzinba, és az Al-Dunához, a nagyvezír táborába utazott, vele szövetkezett és 1717-ben 20 000 török harcossal beütött Magyarországra Orsovánál. Mehádiától Facsetig nyomult, de kénytelen volt visszavonulni, újabb felkelést nem tudott kieszközölni a Habsburgok ellen.
Háromszor nősült meg, de gyermekei csak az első házasságából születtek. Első felesége homonnai Drugeth Krisztina volt, gyermekeik: László Ignác Rákóczi testőrségének századosa, majd később Franciaország marshallja lett és lányuk Zsuzsanna. Második feleségével, Csáky Krisztinával volnul később számüzetésbe Rodostóba. Krisztibna halála után harmadszorra is megnősült. Kőszeghy Zsuzsannát, Mikes Kelemen szerelmét vette feleségül.

Bercsényi Rodostóban hunyt el 1725. november 6-án. Hamvait 1906-ban II. Rákóczi Ferenc újratemetése alkalmából hazahozták és október 29-én Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

Emlékét Győrben gimnázium - Bercsényi Miklós Gimnázium- és liget, a Bercsényi liget őrzi.

Forrás: wikipédia

Főkép: ujkor.hu

Kép: patriotaeuropa.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 07. 14:09, csütörtök | Belföld

Sokszínű Balaton-felvidék címmel hirdetnek fotópályázatot

Sokszínű Balaton-felvidék - Theodora különdíj címmel közös fotópályázatot hirdet a Varázslatos Magyarország (VM) és a kékkúti forrásból eredő Theodora ásványvizet forgalmazó Szentkirályi Magyarország Kft.

2022. Július 07. 12:04, csütörtök | Belföld

Stagnált a hazai áramfogyasztás májusban

A hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás és a maximális rendszerterhelés májusban az egy évvel korábbi szinten alakult

2022. Július 07. 10:48, csütörtök | Belföld

Stagnál a szennyvizekben a vírus koncentrációja

Stagnál a szennyvizek koronavírus koncentrációja - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

2022. Július 07. 08:04, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: Magyarországon a legkedvezőbb a családok aránya az adósságfinanszírozásban

Magyarországon a legkedvezőbb a családok aránya az adósságfinanszírozásban - hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter a közösségi oldalán szerdán.