Városlista
2021. szeptember 21, kedd - Máté

Hírek

2011. November 15. 14:15, kedd | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Biztonságot jelent az új előrejelző rendszer

Biztonságot jelent az új előrejelző rendszer

A ProRaab, vagyis a „Rába előrejelzési modellje” elnevezésű projekt gyorsabb, hatékonyabb intézkedést eredményez egy esetleges árvíz esetén.

A program záró konferenciáján, 2011. november 15-én Borkai Zsolt polgármester elmondta, a projekt mérföldkövet jelent a vízügyi feladatok terén, hiszen egy olyan rendszer épült ki, amelynek segítségével gyorsabbá, pontosabbá válik a katasztrófák előrejelzése, ennek következtében pedig hatékonyabb beavatkozást tesz lehetővé.

Janák Emil az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója kifejtette, a projekt részeként olyan technológia épült ki a Rába magyar és osztrák szakaszain, amelyek eddig nálunk még nem működtek, és amelyek hatalmas előrelépést jelentenek az előrejelzés terén.

A program megvalósulásának háttere, hogy a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság 2007 márciusában egy közös, a teljes Rába vízgyűjtőre kiterjedő árvízi előrejelző rendszer kialakításáról döntött. A négy érintett intézmény, a Stájerországi Tartományi Hivatal, vezető partnerként, a Burgenlandi Tartományi Hivatal, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közösen pályázott és nyert az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül. A „ProRaab, Rába előrejelzési modellje” tárgyú 1.389.000 EUR Európai Uniós támogatásból megvalósult nemzetközi beruházásnak köszönhetően 2009-2011 között létrejött a ProRaab Árvízi Előrejelző Rendszer.

A konferencián elhangzott, az előrejelzés akkor lehet hatékony, ha megfelelően ismerjük az árhullámot kiváltó okok és a lefolyást befolyásoló tényezők fizikai jellemzőit és összefüggéseit. A DHI által a projekt során fejlesztett MIKE FLOOD WATCH modell-rendszerrel ezután lehetőség nyílik a csapadék, a léghőmérséklet és a vízszint valós idejű adatai valamint az előrejelzett csapadékadatok alapján az árvízi lefolyás alakulásának előrejelzésére. A modell működési területe a Rába teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtője.

A rendszert Magyarországon a DHI a.s. (Prága), Ausztriában a Johanneum Resarch építette ki. Az előrejelző rendszer központját egy automatikus, folyamatos és átfogó előrejelzést végző központi szerver képezi Grazban, amely meghatározott időközönként küldi az előrejelzési eredményeket a projektpartnereknél telepített alközpontoknak Eisenstadtba, Győrbe és Szombathelyre. Itt a központi modell eredményeinek figyelemmel kísérése mellett lehetőség nyílik egyéni modellvizsgálatokra, saját változatok futtatására is, ami a hivatalos előrejelzés szempontjából nélkülözhetetlen.

A rendszer előnye, hogy az általa szolgáltatott adatok a négy partnerszervezet saját honlapján keresztül nyilvánosan is megtekinthetők, így a lakosság és a folyó menti vízhasználók, vízitúrázók is folyamatos tájékoztatást kaphatnak a folyók vízjárásáról, az esetleges árhullámok érkezéséről.

Az illetékes intézmények határon átnyúló közös együttműködése révén a jövőben lényegesen jobban fel lehet mérni az árvízből eredő kockázatokat. A ProRaab projekt ebből a szempontból nézve is igazán egyedinek számít, hiszen két ország, két tartomány, illetve két vízügyi igazgatóság közösen hozott létre egy automatikusan működő rendszert. Ez a projekt pozitív példaként szolgálhat más régiók számára a hatékony és eredményes határon átnyúló együttműködésre.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 15. 14:37, szerda | Helyi

ATI- Ahol nem csak egy jogosítványt kapsz!

Mindannyian tudjuk, hogy a jogosítvány megszerzése egy életre szól. Nem csak a vezetés, mint tevékenység a lényeg, hanem hogy a felelősségtudat és az élmény együttesen legyen jelen már a tanulás folyamatában is.

2021. Szeptember 10. 18:05, péntek | Helyi

Kazán számítási kisokos

Ha kazánvásárlás előtt állunk, legtöbben rákeresünk az interneten a legfőbb tulajdonságokra a döntés megkönnyítése érdekében.

2021. Július 11. 12:16, vasárnap | Helyi

Infót keresel a külföldi továbbtanuláshoz?

Sok forrásból érhető el a külföldi továbbtanulást segítő információ, de az Euroexam.org oldalon nem csak hasznos információkat találsz, hanem egy olyan programot is, ami segít a felvételire való sikeres felkészülésben is

2021. Július 11. 12:12, vasárnap | Helyi

Kiadó albérletek és a nyári uborkaszezon

A nyári hónapokban kicsit megáll az élet, sokan töltik jól megérdemelt pihenésüket és beköszönt az uborkaszezon. Persze nem mindenütt, hiszen például az ingatlanpiacon folyamatos a pörgés.