Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 07. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai Zsolt: "Győrben sikertörténet lett a panelfelújítási program!"

Borkai Zsolt:

Újabb 160 lakás társasházi lakás energiakorszerűsítése valósult meg Győrben, ezúttal az Ipar utca 84-102. alatti épületek átadására kerülhetett sor.

A beruházás költsége meghaladta a 170 millió forintot. A kiadásokat egyenlő arányban vállalta a lakóközösség, az állam és a város. A győri önkormányzat 56,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a beruházáshoz. A tervezett energia-megtakarítás a korszerű technológiával felszerelt épületekben a tervek szerint megközelíti majd az évi 4,5 millió forintot.

Győr mindig kiemelt szerepet vállalt az energia-megtakarítási programokban, az átgondolt koncepció része a panelfelújítások hagyományosan aktív támogatása városunkban. A megyeszékhelyen 2001-2010 között 14.322 lakás felújításához 3,3 milliárd forint támogatást nyújtott az önkormányzat, ebből 2,3 milliárdot a 2006-2010 közötti időszakban.

- Sokan úgy tartják, Győr szempontjából a panelfelújítási program igazi sikertörténet. Ön is így látja? - kérdeztük az Ipar utcai beruházás átadásán Borkai Zsoltot, Győr város polgármesterét.

- Ha röviden akarok válaszolni, akkor igen. Sikertörténet. 2006 óta ez idáig mintegy 7 milliárd forintból közel 9 ezer háztartás csatlakozott városunkban a korszerűsítési programhoz, amiből az önkormányzat egymaga 2,3 milliárd forintot biztosított erre a célra. Győr számára is kiemelten fontos az energiatakarékosság, és fontos az, hogy a panellakásokhoz kapcsolódó pályázati lehetőségeket minél jobban kihasználják a társasházak. Ezt tették eddig is, és hiszem azt, továbbá bízom benne, hogy az elkövetkezendő időszakban Győr városa legalább az eddigivel megegyező támogatásban tudja majd részesíteni a pályázó lakóközösségeket.

- A következő öt évben is több milliárd forintos energiakorszerűsítési és klímavédelmi programban vesz részt a város. Mennyire időszerű ezzel a kérdéssel foglalkozni, és mennyire jut erre erő, anyagi források a nehéz gazdasági körülmények közepette?

- A győri önkormányzat teljes mértékben az energiahatékonyság, a környezetbarát technológiák alkalmazásának az irányába szeretne nyitni a jövőben is. Úgy hiszem, hogy a több lábon állás ebben az esetben is szükséges és praktikus dolog. Napjainkban azért még elég egyoldalú a lakosság energiafelhasználása, de a kormány szándéka is az, hogy csökkenjen az ország és a társadalom gázfüggősége, kiszolgáltatottsága. Biztos vagyok abban, hogy a megújuló energiát felhasználva közösségenként egyre imponálóbb megtakarításokat tudunk elérni, és a környezetvédelem szempontjából is kedvező mutatókkal áll majd módunkban előrukkolni a következő években.

- A panelrekonstrukciós program eddig elvégzett munkálatai kapcsán milyen visszajelzések érkeznek a győriektől?

- Azon háztartásoknál lehet a legkiemelkedőbb eredményeket elérni, ahol egyrészről végrehajtották a megfelelő hőszigetelést, új nyílászárókra cserélték a régieket, és korszerűsítették a fűtésrendszert, azaz új fűtésközpontokat alakítottak ki, és mondjuk az egycsöves hálózatot átalakították kétcsövessé. Ez lakásonként hozzávetőlegesen egymillió forintos beruházás, és ha a fejlesztés befejezése után megnézzük a havi távhőszámlákat, megállapítható, hogy a megtakarítás 36-40 százalékos a korábbi költségekhez képest. A lakók önmaguk tudják szabályozni, hogy milyen hőmérséklet legyen az otthonukban, a napokban az Ipar utcában átadott 160 korszerűsített lakás is már ilyen szisztéma szerint fűthető.

- Az elmúlt nyolc évben sokszor csúsztak a panelfelújítási program állami finanszírozásai. Az önkormányzat esetében 2006 óta előfordult-e hasonló?

- Sosem késett az önkormányzati támogatás, és biztosíthatom a győrieket, hogy ez nem lesz másként a jövőben sem. Úgy gondolom, hogy egy pályázat akkor tud eredményes lenni, és akkor örülnek annak az emberek, ha a vállalt kötelezettségeket mindegyik fél betartja és pontosan teljesíti. Az önkormányzat eddig is helytállt, és a jövőben is teljesíti azokat a vállalásait, amelyek a győriek felé fennállnak, legyen szó a panelprogramról, vagy bármi más szerződésben foglalt kötelezettségről. Emellett úgy látom, hogy a kormány részéről az elmúlt másfél évben megtörténtek azok a kifizetések is, amelyek az állam részéről korábban elmaradásként jelentkeztek az egyes lakóközösségeknél - fogalmazott Borkai Zsolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.