Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2016. Május 15. 07:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Cannes - Francia portréfilm Zsigmond Vilmos operatőrről

Cannes - Francia portréfilm Zsigmond Vilmos operatőrről

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a közelmúltban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőrről szóló francia portréfilmet a 69. cannes-i fesztivál Cannes Classics elnevezésű programjában.

Pierre Filmon francia rendező 2013-ban kérte fel Floridában forgatandó első játékfilmje operatőrének a magyar alkotót, aki egyből igent mondott. A két filmes olyannyira összebarátkozott, hogy a rendező végül úgy döntött: inkább magáról Zsigmond Vilmosról forgat filmet. Halála előtt egy évig követte a magyar operatőrt szülővárosától, Szegedtől Budapesten, Rómán és Párizson át kaliforniai otthonáig, s útközben arra kérte Zsigmond Vilmos művészbarátait, rendezőket, operatőröket és filmszínészeket, hogy meséljenek az amerikai filmkészítést megújító operatőr életéről és művészetéről.

A Close Encounters with Vilmos Zsigmond (Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal) című 80 perces alkotásban megszólal többek között John Boorman, Jerry Schatzberg, Darius Khondji, Nancy Allen, John Travolta, Peter Fonda, Mark Rydell, Vittorio Storaro és Isabelle Huppert, miközben filmrészleteken keresztül érheti meg a néző, hogyan vált Zsigmond Vilmos a természetes világítás, a fény és a színészek arcának mesterévé. Kollegái leginkább azt szerették benne, hogy nem egyszerűen csak operatőr volt, hanem a filmek témájáról komolyan gondolkodó, gyors és nagy munkabírású alkotótárs, akinek mindenről határozott véleménye volt, ugyanakkor nagyon kedves és udvarias emberként viselkedett.

Az 1930-ban Szegeden született filmes Budapesten tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Eleinte tévéfilmekben és kis költségvetésű mozifilmekben dolgozott. Hollywoodi karrierje azután indult be, hogy Robert Altmannal együtt dolgozott a McCabe és Mrs Miller című filmen. Ezt követően a világ egyik legkeresettebb nemzetközi operatőre lett. Többek között John Boormannal, Woody Allennel, Brian De Palmával, Steven Spielberggel, Jerry Schatzberggel és Michael Ciminóval is együtt dolgozott hollywoodi karrierje során.

A Steven Spielberg rendezésében 1974-ben készült Sugarlandi hajtóvadászat kiváló példája egy olyan filmnek, amelyben a rendező és az operatőr csodálatosan dolgozott együtt - hallható a filmben. Az is kiderül, hogy az 1978-ban forgatott A szarvasvadászt tartotta Zsigmond Vilmos a legtökéletesebb filmjének.

Az Amerikai Filmakadémiától Zsigmond Vilmos Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) életmű-kitüntetését. A 2014-es cannes-i filmfesztiválon átvehette az operatőri életműdíjat és a CineFest miskolci nemzetközi filmfesztiválon is elismerték életművét. A tervek szerint a jövő őszi miskolci seregszemlén látható majd először Magyarországon a francia dokumentumfilm.

A cannes-i fesztivál szombati sztárvendége egyébként Steven Spielberg, aki versenyen kívül mutatja be A barátságos óriás című családi filmjét, amely Roald Dahl Szofi és a HABÓ című könyvéből készült.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 07:10, kedd | Külföld

Spanyolországban csaknem két és fél millióan eshettek át a koronavírus-fertőzésen

Spanyolországban csaknem két és fél millióan, a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben

2020. Július 07. 05:00, kedd | Külföld

Ismét ezer fölött van az aktív koronavírus-betegek száma Ausztriában

Ismét ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Ausztriában, az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint 1012 aktív beteget tartanak nyilván.

2020. Július 06. 16:05, hétfő | Külföld

Egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között

Apró, egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között, a rejtőzködő kétéltű több mint 8000 kilométert tett meg Kolumbiából - írta a BBC hírportálja hétfőn.

2020. Július 06. 15:04, hétfő | Külföld

Izrael sikeresen felbocsátott egy kémműholdat

Izrael sikeresen felbocsátott egy újabb kémműholdat - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.