Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Április 02. 11:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Cigistop: az egyik győri diszkó saját emberét állítja rá a dohányzókra

Cigistop: az egyik győri diszkó saját emberét állítja rá a dohányzókra

Lejárt a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. A tisztiorvosi szolgálat már ma több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos korábban az MTI-nek elmondta: a türelmi idő alatt a szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták.

Mint kiemelte: ahol a türelmi időszak ellenőrzéseikor, esetleg többszöri panaszbejelentés nyomán azt tapasztalták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat, és emiatt határozatot is kellett hozniuk, oda április első napjaiban, sőt több helyre már április elsején kimennek ellenőrizni az ÁNTSZ munkatársai. Ha ekkor ismét azt tapasztalják, hogy nem tartják be a szabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűntek a vasúti dohányzókocsik. Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

- - -

Győr egyik legnagyobb szórakozóhelyén betartották a dohányzási tilalmat szombaton éjfél után is. A tulajdonos az épület minden pontján figyelemfelhívó táblákat helyezett el, és a bejárattól öt méterre dohányzóhelyet jelölt ki, amelyet használtak is a fiatalok. Szarvas Zoltán elmondta: nem tart az ellenőrzésektől, de biztos benne, hogy az elsők között fognak nála vizsgálódni, hogy betartják-e a törvényt. Hozzátette: április 1-től néhány hónapig külön embert állít arra, hogy figyelje a szórakozó fiatalokat, és ha valaki rágyújtana, egyből figyelmeztesse a tiltásra.

- Kiraktunk egy sátrat szélfogónak, ugye ez az ötméteres távolság, amit előírtak, ez egy elég nehezen követhető dolog, mert ahogy kilép a vendég az ajtón, nem tudom egyből figyelni, hogy most ott gyújt rá, vagy pár méterrel odébb. A felelősségünk sajnos elég nagy ebben, hogy még oda is ki kell néznünk, ott is utasítanunk kell a vendéget, hogy ne gyújtson rá, csak öt méteren kívül. Nekünk azért helyzeti előnyünk a jó időben az, hogy tele vagyunk terasszal. A teraszokon szabadon lehet dohányozni, így azért a dohányzóréteg le tud menni nyugodtan, és el tud szívni egy cigarettát, és visszajön - mondta Szarvas Zoltán vállalkozó.

- Mikor jelentkezik a dohányzás leginkább problémaként?

- Amikor nincs annyi ittas egyén, akkor nem akkora probléma, mert azért mindenki tudja már, hogy nem lehet dohányozni. Felállnak, kimennek, nincs is ezzel gond. Hát, az érthetetlenekkel van baj, amikor harmadszor is belefújja a képembe a füstöt, az azért elég nehéz, a tűréshatár, hogy az ember olyankor mit csinál.

- Megértik az emberek, hogy nem lehet odabenn rágyújtani?

- Ha figyelmeztetjük és megérti, akkor nincs gond. Akkor van gond, amikor figyelmeztetjük, és nem érti meg, akkor van az, hogy mondjuk, hogy hagyja el a helyiséget. Itt jönnek a barátok, a rokonok, szóval azért nem egyszerű nekünk ezt kezelni, és ugye a jogszabályok... Most hívjak rendőrt, mert rágyújtott? Szerintem ehhez egy kultúra kell, még fél év, és megnyugszanak a dolgok, és akkor azért beáll ez a dolog.

- Nem tartanak a büntetésektől?

- Ez is baj. Hogy a legelső dolog, hogy kit mennyire, hogyan büntetnek. Vagyis azért ezt egy kicsit rugalmasabban kellene. Gyakorlatilag nekem alá kellett íratnom egy nyilatkozatot az összes alkalmazottal, ha most bejön az ÁNTSZ, azaz a köjálos, vagy bárki, aki ezt ellenőrzi, meglátja a vendéget, hogy dohányzik, akkor megbünteti a pultost, megbüntet engem, és megbünteti a vendéget. Tulajdonképpen hármas büntetés van, és a mindenkori pultfelelős felel egyszer, én mint tulajdonos alapból felelek, a dohányzó meg szintén. Hogy most ezt hogy fogják betartani, hogy fognak büntetni... Azt hallottam, hogyha egy csikket találnak a vécében, nem úgy lesz, mint az iskolában, hogy igazgatóit fogok kapni, hisz azért azt nem tudom követni. Úgy veszem észre, hogy ebben azért rugalmas lesz a hatóság, de hallottam már olyat, hogy beültek és figyelték, majd félóra múlva szóltak rá a pultosra, hogy figyeljen, mert ott dohányzik egy illető. Ez így logikus, ezzel nincs is semmi gond.

- Várják már az ellenőröket?

- Eléggé közkedvelt hely vagyunk, hova fognak először jönni, hát hozzánk. De tulajdonképpen itt teljesen fel vagyunk készülve mindenre, elsejétől, vagyis mától, ahogy eddig is odafigyeltünk, de fokozottabban. Meg őszintén szólva egy embert most ráállítok a következő pár hétben, hogy nap közben is figyeljék, hogy ne legyen gond, aztán kész. Ilyen egyszerű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 08:13, kedd | Helyi

Később zár a hivatal

Mától május 21-ig, az adóbevallási határidőig hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai.

2024. Május 14. 07:11, kedd | Helyi

Szünetel az ivóvízellátás szerdán Ménfőcsanakon

Az Ecker János és Hegymester utcákban hálózat rekonstrukciós munkák miatt május 15-én, szerdán 8:00 és 14:00 óra között az ívóvízellátás szünetel – tájékoztatta a felhasználókat a Pannon-Víz.

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.