Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Szeptember 13. 07:30, kedd | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület

Az Arrabona Városvédő Egyesület részéről Herkely Ákos társadalmi elnök, Szabó Gyula alelnök Fias Ferenc vezetésével a Győrtől 1080 km-re fekvő Magyarfaluban járt.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége titkárának Csillag Leventének segítségével 4 db számítógépet a hozzá tartozó monitorokkal, klaviatúrákkal, íróasztalokat, mágnestáblákat, füzeteket, mesekönyveket, írószereket és játékokat juttattak el a kisdiákok részére.

Magyarfalu, - román nevén: Arini - Bákó megyében, a megyeszékhelytől mintegy 50 km-re fekszik délkeletre. Gajcsána faluval alkot egy községet.

Magyarfalu Bákó megye legkeletibb csángólakta települése, lakosai a kutatások sze-rint kb. 400 éve élnek itt, s mind magyarok. A településnek hozzávetőleg 1500 lakosa van, kevés kivételtől eltekintve mind katolikus. A magyar nyelvet még a fiatal generációk is anyanyelvi szinten beszélik. Az egyik legjobb nyelvállapotú csángómagyar település.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a 2002/2003-as tanévtől szervez magyar foglalkozásokat a gyermekeknek. Először iskolán kívüli keretek közt folyt az oktatás, majd a 2003/2004-es tanévtől már az állami iskolában is tanulhatják a magyar nyelvet a falu gyermekei. Élnek is a lehetőséggel szép számmal, hiszen összesen 2009-ben 158-an iratkoztak be magyar anyanyelvi órára, illetve délutáni foglalkozásokra.

Az örvendetesen megnövekedett létszám miatt, a magyar nyelvi órák több helyszínen - bérelt házban, saját tulajdonú házban ill. az iskolában - zajlanak, több tanító bevonásával. A házhoz tartozó telken "Magyarok Háza" építése zajlik.

Köszönet mindazon jóérzésű embernek akik adományaikkal támogatták az egyesület akcióját, segítve ezzel a messzi távolban élő csángómagyar nebulók tanulását!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.