Városlista
2020. október 31, szombat - Farkas

Hírek

2011. Szeptember 13. 07:30, kedd | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület

Az Arrabona Városvédő Egyesület részéről Herkely Ákos társadalmi elnök, Szabó Gyula alelnök Fias Ferenc vezetésével a Győrtől 1080 km-re fekvő Magyarfaluban járt.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége titkárának Csillag Leventének segítségével 4 db számítógépet a hozzá tartozó monitorokkal, klaviatúrákkal, íróasztalokat, mágnestáblákat, füzeteket, mesekönyveket, írószereket és játékokat juttattak el a kisdiákok részére.

Magyarfalu, - román nevén: Arini - Bákó megyében, a megyeszékhelytől mintegy 50 km-re fekszik délkeletre. Gajcsána faluval alkot egy községet.

Magyarfalu Bákó megye legkeletibb csángólakta települése, lakosai a kutatások sze-rint kb. 400 éve élnek itt, s mind magyarok. A településnek hozzávetőleg 1500 lakosa van, kevés kivételtől eltekintve mind katolikus. A magyar nyelvet még a fiatal generációk is anyanyelvi szinten beszélik. Az egyik legjobb nyelvállapotú csángómagyar település.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a 2002/2003-as tanévtől szervez magyar foglalkozásokat a gyermekeknek. Először iskolán kívüli keretek közt folyt az oktatás, majd a 2003/2004-es tanévtől már az állami iskolában is tanulhatják a magyar nyelvet a falu gyermekei. Élnek is a lehetőséggel szép számmal, hiszen összesen 2009-ben 158-an iratkoztak be magyar anyanyelvi órára, illetve délutáni foglalkozásokra.

Az örvendetesen megnövekedett létszám miatt, a magyar nyelvi órák több helyszínen - bérelt házban, saját tulajdonú házban ill. az iskolában - zajlanak, több tanító bevonásával. A házhoz tartozó telken "Magyarok Háza" építése zajlik.

Köszönet mindazon jóérzésű embernek akik adományaikkal támogatták az egyesület akcióját, segítve ezzel a messzi távolban élő csángómagyar nebulók tanulását!


Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Október 31. 13:08, szombat | Belföld

Megmozdult az egész ország az Európai Sporthéten! - VIDEÓ

Közel 350 ezren vettek részt a legnagyobb szabadidősport rendezvénysorozaton

2020. Október 31. 11:55, szombat | Külföld

Sétált egy 85 éves épület Sanghajban - VIDEÓ

Sétáló robotlábakon helyeztek át egy műemléki épületet Sanghajban, hogy lebontásának elkerülésével szabadítsanak fel helyet egy új kereskedelmi központ számára - adta hírül a kínai sajtó.

2020. Október 31. 10:44, szombat | Belföld

Véradásra buzdítja a fiatalokat a vöröskereszt

Fiatalok számára indított véradókampányt a Magyar Vöröskereszt - hangzott el az M1 csatorna szombat reggeli adásában.