Városlista
2020. október 31, szombat - Farkas

Hírek

2012. Február 16. 17:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület - VIDEÓ

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület - VIDEÓ

Az Arrabona Városvédő Egyesület tavaly második alkalommal tett látogatást a moldvai csángóknál.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének segítségével a cél most Lábnyik volt. A négy napos túra (november 23-27-ig) során íróasztalokat, füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére.

Szegény az a vidék, ahol ma csángó magyarjaink e része él, szerények a körülmények, elszigeteltek a falvak is, de lám vannak magyar tanítók, igaz csak két tucat és ami fontos, vannak még támogatók, segítők, sajnos kevesen, de vannak.

Az Arrabona Városvédő Egyesület is felsorakozott a segítséget adók közé, azzal a reménnyel tette ezt, hogy nem marad egyedül. Lábnyik, románul Vladnic, Bákó várostól kelet-délkeletre található, 30 km távolságban. Községközpontja Parincea. Valószínűleg az egyetlen jelentősebb csángó település, amelyet a madéfalvi veszedelem (1764) menekültjei alapítottak, s telepítettek be. A település másik érdekessége, hogy a II. világháború idején, több száz lakosa a magyarországi Egyházaskozár és Bekényes településekre költözött. Emléküket a faluban ma emléktábla jelzi. 941 lakosából 904-en római katolikusok, és mindnyájan beszélik a tiszta székelyes-csángó nyelvjárást.

A 2002/2003-es tanév meghozta a lábnyiki gyermekeknek a magyar anyanyelv tanulásának lehetőségét, először délutáni foglalkozások, majd a következő tanévtől már a hivatalos iskolai keretek között is. Ez utóbbiból 102 gyermek részesül. 2007-ben itt épült fel az oktatási program első, újépítésű Gyermekek Háza elnevezésű iskolaépülete.

Ezúton szeretném figyelmükbe ajánlani ismételten a túráról készített, két részletben link formában Önökhöz eljuttatott videóanyagot, mely meghatóan, elérzékenyülve mutatja be az ottani viszonyokat. Kérem amennyiben tetszésüket megnyerte adjanak teret illetve lehetőséget a film levetítésének, inspirálva ezzel azokat, akik szeretnének segíteni a jövőben ezen jóérzésű embereknek. Előre is köszönöm.

A köszönet hangján szeretnénk illetni minden adakozó embert, szervezetet és egyesületet akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a lábnyiki kisdiákok tanulási lehetőségét!

Győr, 2012.02.16.

Herkely Ákos - elnök
Arrabona Városvédő Egyesület
9026 Győr, Tábor u.5/A.
Tel: 06-20/92 90 918
arrabona.varosvedo@index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Október 31. 14:09, szombat | Külföld

Nem terveznek újabb korlátozásokat Szerbiában

Noha a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb korábban azt közölte, hogy ha 1500 fölé emelkedik a napi új fertőzöttek száma, komoly korlátozásokra lehet számítani,

2020. Október 31. 13:08, szombat | Belföld

Megmozdult az egész ország az Európai Sporthéten! - VIDEÓ

Közel 350 ezren vettek részt a legnagyobb szabadidősport rendezvénysorozaton

2020. Október 31. 11:55, szombat | Külföld

Sétált egy 85 éves épület Sanghajban - VIDEÓ

Sétáló robotlábakon helyeztek át egy műemléki épületet Sanghajban, hogy lebontásának elkerülésével szabadítsanak fel helyet egy új kereskedelmi központ számára - adta hírül a kínai sajtó.