Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 16. 17:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület - VIDEÓ

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület - VIDEÓ

Az Arrabona Városvédő Egyesület tavaly második alkalommal tett látogatást a moldvai csángóknál.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének segítségével a cél most Lábnyik volt. A négy napos túra (november 23-27-ig) során íróasztalokat, füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére.

Szegény az a vidék, ahol ma csángó magyarjaink e része él, szerények a körülmények, elszigeteltek a falvak is, de lám vannak magyar tanítók, igaz csak két tucat és ami fontos, vannak még támogatók, segítők, sajnos kevesen, de vannak.

Az Arrabona Városvédő Egyesület is felsorakozott a segítséget adók közé, azzal a reménnyel tette ezt, hogy nem marad egyedül. Lábnyik, románul Vladnic, Bákó várostól kelet-délkeletre található, 30 km távolságban. Községközpontja Parincea. Valószínűleg az egyetlen jelentősebb csángó település, amelyet a madéfalvi veszedelem (1764) menekültjei alapítottak, s telepítettek be. A település másik érdekessége, hogy a II. világháború idején, több száz lakosa a magyarországi Egyházaskozár és Bekényes településekre költözött. Emléküket a faluban ma emléktábla jelzi. 941 lakosából 904-en római katolikusok, és mindnyájan beszélik a tiszta székelyes-csángó nyelvjárást.

A 2002/2003-es tanév meghozta a lábnyiki gyermekeknek a magyar anyanyelv tanulásának lehetőségét, először délutáni foglalkozások, majd a következő tanévtől már a hivatalos iskolai keretek között is. Ez utóbbiból 102 gyermek részesül. 2007-ben itt épült fel az oktatási program első, újépítésű Gyermekek Háza elnevezésű iskolaépülete.

Ezúton szeretném figyelmükbe ajánlani ismételten a túráról készített, két részletben link formában Önökhöz eljuttatott videóanyagot, mely meghatóan, elérzékenyülve mutatja be az ottani viszonyokat. Kérem amennyiben tetszésüket megnyerte adjanak teret illetve lehetőséget a film levetítésének, inspirálva ezzel azokat, akik szeretnének segíteni a jövőben ezen jóérzésű embereknek. Előre is köszönöm.

A köszönet hangján szeretnénk illetni minden adakozó embert, szervezetet és egyesületet akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a lábnyiki kisdiákok tanulási lehetőségét!

Győr, 2012.02.16.

Herkely Ákos - elnök
Arrabona Városvédő Egyesület
9026 Győr, Tábor u.5/A.
Tel: 06-20/92 90 918
arrabona.varosvedo@index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense