Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 23. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Csatlakozz a Föld órája akcióhoz!

Csatlakozz a Föld órája akcióhoz!

A megmozdulást 2007 óta március utolsó szombatján este fél kilenc és fél tíz között tartják, amikor magánszemélyek és települések egy órára lekapcsolják a villanyt, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) arra kéri a környezettudatosság és energiatakarékosság mellett elkötelezett magánembereket, önkormányzatokat és vállalkozásokat, csatlakozzanak a világszerte több száz millió embert megmozgató a Föld órája akcióhoz, és kapcsolják le szombat este fél kilenckor a díszkivilágításokat, otthoni lámpákat, elektronikus berendezéseket.

Stágel Bence, KDNP országgyűlési képviselője, a szervezet elnöke és Éhmann Róbert, az IKSZ környezet és energia munkacsoport vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában emlékeztetett arra, hogy a Föld órája egy minden év márciusi szombatján megrendezendő környezetvédelmi akció, melynek keretében arra kérik az önkormányzatokat, háztartásokat és vállalkozásokat, hogy kapcsolják ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére.

A WWF idén március 23-án hetedik alkalommal szervezi meg a világ legnagyobb környezetvédelmi akcióját, a Föld óráját, és a globális kezdeményezés során 20 óra 30 perckor környezettudatos emberek százmilliói, vállalatok, intézmények és önkormányzatok ezrei kapcsolják le a világítást, hogy felhívják a figyelmet a globális éghajlatváltozás és a túlzott energiafogyasztás problémájára. A világszintű összefogás elsődleges jelentősége annak a tudatosítása, hogy nem szabad pazarlóan bánnunk erőforrásainkkal és feleslegesen szennyeznünk amúgy is túlterhelt levegőnket - rögzítették.

A sportolók is lekapcsolják a villanyt!
A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete és a The Prime Management sportügynökség összefogása révén olyan élsportolók állnak a Föld órája kampány mellé, mint Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, továbbá válogatott kézi-, illetve kosárlabdázók, hogy hivatásukon keresztül hívják fel a figyelmet a globális éghajlatváltozás és a túlzott energiafogyasztás problémájára.

Kerestetik a természetvédelemben legelhivatottabb település
A versenybe szálló településeknek regisztrálniuk kell a http://www.foldoraja.hu/ weboldalon. Ezt követően a lakosokon múlik a siker: minél többen regisztrálnak magánszemélyként is a honlapon március 23-án 20:30-ig - megjelölve, hogy mely településről jelentkeznek -, annál nagyobb az esély az elismerés elnyerésére.

A címet az a város, község vagy falu nyeri el és viselheti egy évig, amelynek arányaiban legtöbb lakója csatlakozik - így minden település egyforma eséllyel indul. A nyertest március 23. után hirdetik ki - közölte a szervező kedden az MTI-vel.

A 2011-es WWF Föld Órájára 72 hazai város, község és falu regisztrált. A WWF Magyarország azonban ennél is több települést szeretett volna aktivizálni, ezért tavaly meghirdette a WWF Föld Órája Fővárosa versenyt. A felhívás hatására 93 önkormányzat és közel 9000 magánszemély regisztrált a kezdeményezés weboldalán.A természetvédelem iránt legelhivatottabb magyar településnek tavaly Nyíregyháza bizonyult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.