Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 02. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: HírTv

Csatornafedelek és kéményajtók bánják a fémtolvajok garázdálkodását

Csatornafedelek és kéményajtók bánják a fémtolvajok garázdálkodását

Évente több száz csatornafedelet, víznyelő rácsot és kéménytisztító ajtót lopnak el a fémgyűjtők Győrben, ezzel több millió forintos kárt okozva a szolgáltatóknak.

A tolvajok az anyagi káron túl balesetveszélyt is okoznak: nemrég egy hatéves kislány esett játék közben az egyik fedetlenül hagyott aknába, ketten pedig azután kerültek füstmérgezéssel kórházba, mert a lopások miatt a fűtés közben keletkezett égéstermék a kéményből visszaáramlott a házba - számol be a Hír TV.

Az egyik kis győi utcában két, egyenként 40-50 kilogrammos csatornafedél is hiányzik. A tolvajok a fémhulladék telepen 1500 forintért tudják értékesíteni, miközben 60 ezerbe kerül a pótlásuk.

"A helyiek ezzel a bútorlappal pótolták, de meglehetősen balesetveszélyes, látszik, hogy itt egy igazi nehéz fedlap volt, olyan békebeli típus, amiben azért benne volt az anyag" - mutatja Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálati vezetője.

Aknába esett játék közben egy hatéves kislány is. Az ijedtségen kívül más baja nem történt, már hazaengedték a kórházból. Az ellopott csatornafedeletek és víznyelő rácsokat többnyire ilyen fémlappal pótolják.

Tóth László szóvivő, a diszpécserszolgálat vezetője, Pannon-Víz Zrt., Győr: "Hogyha teljes cserére kerül sor kerettel együtt, akkor természetesen új típusú csatornafedelet építünk be, amik bajonettzáras kivitellel záródnak, nyitódnak, ezek közül eddig egyet sem loptak el, nem is csoda, hiszen ezekhez egy műhelykocsi kellene, hogy ezeket lebontsák és elvigyék."

"A Győr-Szol elvégezte a kéményajtó cseréjét szabványos fém kéményajtóra, amelyet én most lezárok, visszateszek, és be fogom csukni" - mondja a kéményseprő a Radnóti utcában.

Hiába zárja le a kéményseprő, sorra tűnnek el a fém záróajtók is, pincékből, padlásokról egyaránt. A tolvajok a lakók életével játszanak, hiszen megfordul a huzat, a fűtés közben keletkező égéstermék pedig a kéményből visszaáramlik a házba.

Harnisch Róbert ügyvezető igazgató, Kétüsz Kft., Győr: "Ezek az ajtók horganyzott lemez, kóracél, tehát nemesebb anyagokból vannak, mivel a betonajtó már nem alkalmazható a balesetveszélyessége végett, de nem is tudják, akik elviszik ezeket az ajtókat, hogy micsoda életveszélyt okozhatnak."

Győrben évente átlagosan 200 csatornafedőt, víznyelő rácsot és kéményajtót lopnak el a fémgyűjtők. Fél éve egy furgont fogtak ebben az utcában, megpakolva 8 fedlappal. A tolvaj 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.