Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 26. 12:22, szerda | Helyi

Csillaggyermek emlékhelyet avattak

Csillaggyermek emlékhelyet avattak

Győr Megyei Jogú Város jóvoltából emlékhelyet avattak szerdán délelőtt, a győri Szentlélek téren.

Az ünnepségen avatóbeszédet mondott Borkai Zsolt- Győr Megyei Jogú Város polgármestere, köszöntőt Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke - mondott.

"Mindannyian valahonnan, valahova igyekszünk. Igazából az egész élet egy nagy utazás. Ahány ember, annyi sors. 2011 szeptemberében veszítettem el Kincső nevű kislányomat születése után néhány órával. Már az elveszítés pillanatában tudtam és éreztem, hogy Kincső egy olyan ajándék volt itt a földön, aki csak rövid látogatásra érkezett, de annál nagyobb ajándékot hagyott itt nekem. Erőt ahhoz, hogy Győr városában belefogjak egy kezdeményezésbe, hogy méltóképpen emlékezhessünk a korán elveszített magzatokra, babákra, gyermekekre.
Miért?
Mert Magyarországon több száz magzatot és csecsemőt veszítenek el szüleik.
Mert a perinatális gyász a legméltatlanabbul kezelt gyász. A társadalom elbagatelizálja. „Felejtsd el! Lesz másik!” Úgyis beteg lett volna. Jobb ez így mindenkinek. A környezet tagadása miatt a szülők magukba fojtják érzéseiket a meg nem élt gyászfolyamat miatt nem tudnak tovább lépni.
Sokáig azt hittem, hogy egyedül vagyok, Aztán megtaláltam egy facebook csoportot az Angyalok szülei zárt csoportot és ott szembesültem azzal milyen sokan is vagyunk és mindenki másképp, nagyon hosszan és nagyon mélyen éli meg ezt a gyászfolyamatot. Ott kezdődött, hogy több városban is próbáltak érintett szülők kezdeményezni, hogy emlékhelyet alakítsanak ki. Volt ahol sikerült, volt ahol nem. Akkor gondoltam, hogy teszek egy próbát és egy lakossági fogadóórán felkerestem tervemmel Rózsavölgyi Lászlót városrészünk képviselőjét. Szerencsém volt, ugyanis azonnal önmagáénak érezte ezt az ügyet és végig a szívén viselte. Kérte, hogy keressek támogatókat, gyűjtsek aláírásokat hogyan is állnak az emberek a kezdeményezéshez. Hihetetlen, de nagyon rövid idő alatt több mint ezer aláírást sikerült összegyűjteni. Így valóban kézzelfoghatóvá vált, hogy van létjogosultsága városunkban is egy ilyen emlékhelynek."
- vallja Pozsgainé Szabó Erika, az emlékhely felállításának kezdeményezője.

" Akkoriban csak Pécsen volt Magyarországon méltó emlékhely, Angyalsétány a magzatok, babák emlékére, melyet a Szemem fénye alapítvány hozott létre azokért a szülőkért, akik nem láthatták felcseperedni gyermeküket, akik sosem könnyezhettek, mikor gyermekük mélyen a szemükbe nézve anyáknapi verset szavalt, akik sosem mérgelődhettek, mert a rosszcsont sáros cipővel járta be a nappalit. 2003-ban avatták fel a pécsi köztemetőben az Örök gyermek emlékművet, mely egy zarándokhely lett a gyermeküket korán elvesztő szülőknek.
Szerettem volna, hogy Győrben is legyen olyan hely, ahova az év bármely napján visszatérhetnek emlékezni. Legyen az emlékezésnek helye, hisz a gyermek létezését, a földön töltött rövidke élete pillanatait kitörölni lehetetlen.
Nehéz a szívem, hiszen az emlékmű a saját gyermekemért is épült. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy nekem és gyászoló sorstársaimnak végre van egy hely, ahol méltósággal emlékezhetünk." - árulta el portálunknak.
"Gyermeket elveszíteni olyan, mintha a jövő szűnt volna meg. Rövidke kis életük csak egy halvány lehetőség a világnak. Az elvetélt, halva született korán elveszített babák a társadalom számára nem léteznek, nincs nevük, nincsenek boldog pillanatokat ábrázoló családi képek, nem szerveznek nekik keresztelőt, nincs kispárnába varrt óvodai jelük, alvós állatkájuk, iskolai bizonyítványuk.
" Szeretném megköszönni Borkai Zsolt polgármester úrnak a támogatást, Rózsavölgyi László képviselő úrnak, amiért mély megértéssel fogadta a kérésemet, Győr Város Önkormányzatának, Lebó Ferenc szobrászművésznek hogy bronzba álmodta, az adakozó vállalkozóknak és polgároknak, hogy segítették a megvalósítást.
Hosszú idő eltelt, de már eltudom mondani Kincső iszonyatosan hiányzik, de sokkal rosszabb lenne, ha ő mégsem történt volna meg velünk."
- tette hozzá.

Lebó Ferenc szobrászművész megkeresésünkre azt nyilatkozta: " Ez az emlékhely oldja a nehézségeket, oldja a traumákat. A két szülő között láthatjuk a hiányt, a gyermek hiányát, mely egyszerre valós és egyszerre nem létező. De ezen a sziluetten keresztül láthatjuk az ég kékjét, a felhőket, láthatjuk az éltető Napot és ha közelebb megyyünk, láthatjuk a Szentlélek templom tornyát és keresztjét is. A Nap fénye pedig közénk vetíti a gyermek alakját. Az emlékmű magassága 4 m,
súlya 3 tonna."

Az ünnepi műsorban közreműködött Mihályi Orsolya - a Győri Nemzeti Színház színművésze, közreműködött az Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont kórusa.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.