Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 29. 15:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Csökken a pollenszórás - Győrben visszavonták a figyelmeztetést

Csökken a pollenszórás - Győrben visszavonták a figyelmeztetést

Tovább csökkent a parlagfű pollenszórása. Az ország keleti részén néhol még másodfokú riasztás van érvényben, itt a múlt héten magas pollenkoncentrációt mértek.

Ugyanakkor az ország észak-nyugati felében, így Győrben is- visszavonták már a figyelmeztetést.

A parlagfű pollenjére vonatkozó riasztási rendszer (PPRR) térképe szerint Debrecen és Békéscsaba térségében van még érvényben vörös, azaz másodfokú riasztás, itt a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként még ötven és száz között lehet. Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok térségében és az ország középső területein, Kecskemét környékén és Budapesttől délre piros, azaz elsőfokú a riasztás. Narancsszínű figyelmeztetés van érvényben Budapest, Salgótarján, Gyöngyös, Szeged, Szekszárd, Kaposvár, Pécs, Veszprém és Székesfehérvár nagyobb térségében.

Az elmúlt heti adatok szerint viszont a parlagfű pollenszórása várhatóan már több helyen is az alacsony tartományban marad. A PPRR térképén már csak zöld jelzés látható Szombathely, Zalaegerszeg, Győr és Tatabánya, a keleti területeken pedig Eger környékén, vagyis itt már figyelmeztetés sincs érvényben.
A pollenhelyzet nyomon követhető az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI - oki.antsz.hu) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán.
Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Az OKI az idei parlagfűszezonban indította el a PPRR rendszert, amelyben az értékekhez egy 9 fokozatú színskála társul. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet ambrózia szín jelöli.
Az idén a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt helyenként fekete riasztást rendeltek el, ennek idején már az allergiás tüneteket egyébként alig mutatóknak is súlyos tüneteik lehetnek.


(MTI)

Címkék: Győrben, parlagfű, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.

2024. Április 15. 08:14, hétfő | Helyi

Zenéről és költészetről – Ákos volt a vendégünk

Három fővárosi előadás után három vidéki városban is láthatja a közönség az Ákos szólókarrierjét összefoglaló előadást. Az Ákos Harminc Év grandiózus, megható és különleges. Győr az első helyszín.

2024. Április 15. 07:11, hétfő | Helyi

Jó ütemben halad a Dana 100 millió eurós beruházása

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, 100 millió euróból bővíti győri gyártó-kapacitását a Dana Hungary. A nagyszabású fejlesztés célja, hogy még jobban ki tudják szolgálni az elektromos járművek piacát.