Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Augusztus 07. 09:17, vasárnap | Helyi

Dobozából, egy szekrényből jelzett be a szén-monoxid-érzékelő

Dobozából, egy szekrényből jelzett be a szén-monoxid-érzékelő

Az érzékelők két helyen is riadót fújtak Győr-Moson-Sopron megyében, ezúttal azonban a lakókon is múlt, hogy a tűzoltóknak ki kellett vonulniuk.

Csornán egy második emeleti lakásban a gáztűzhely használata közben jelzett a konyha közelében lévő készülék. Szerencsére nem történt nagyobb baj. A tűzoltók műszerei ugyan kimutatták kismértékben a mérgező gáz jelenlétét, a gázszolgáltató szakemberei azonban szellőztetés után már nem mértek megemelkedett gázkoncentrációt. Hibát sem tapasztaltak a gázkészüléknél, a lakók azonban nem szellőztettek főzés közben, így nem volt meg a megfelelő levegőutánpótlás – közölte honlapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Győrben, a Lajta utcában az okozott gondot, hogy a lakók nem a rendeltetésének megfelelően helyezték el az érzékelőt, amely a dobozából, egy szekrény mélyéről adta a jelzéseket, így itt is a levegő hiánya okozta a problémát.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid-érzékelőt mindenki a rendeltetésnek megfelelően használja. Olyan helyre kell tenni, ahol működő gázkészülék (pl. kazán, vízmelegítő) van vagy abba a helyiségbe, amit gyakran használnak, legyen szó hálószobáról vagy akár konyháról. Érdemes odafigyelni arra is, hogy lehetőleg 1-3 méter távolságra legyen a készüléktől az érzékelő, amelyet a lakószobában fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságában helyezzünk el.

Fontos, hogy mindig bevizsgált berendezést vásároljunk, kövessük a gyártó útmutatásait, illetve szellőztessük rendszeresen a lakást. Nem szabad megfeledkezni a tüzelő-, fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők szakember által végett rendszeres karbantartásáról, illetve a kémények ellenőrzéséről sem, ami akár életmentő is lehet.

Kép forrása: katasztrófavédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.