Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 13. 08:28, szombat | Bulvár
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Dubrovnikban forgatják márciusban a Star Wars nyolcadik epizódját

Dubrovnikban forgatják márciusban a Star Wars nyolcadik epizódját

Március 9-től Dubrovnikban forgatják a Star Wars nyolcadik epizódjának egyes jeleneteit - erősítette meg a Hina horvát hírügynökségnek Hrvoje Hribar, a horvát audiovizuális központ (HAVC) igazgatója pénteken.

A horvátországi forgatással kapcsolatban már hónapok óta folytak találgatások a helyi sajtóban, de hivatalosan eddig még senki sem erősítette meg a hírt.

Sajtóértesülések szerint a dalmát városban forgatják az Ahch-To bolygón játszódó jeleneteket. Ez az a bolygó, amelyen Luke Skywalkert a hetedik epizód végén megtalálták.

A forgatás helyszínéül szolgál majd Dubrovnik főutcája, a Placa vagy mostani nevén a Stradun, a város egyik legkiemelkedőbb és legjellegzetesebb része, továbbá a várfal, a Banja strand és a rektori palota is.

Hribar elmondta, hogy több hónapja tartanak az előkészületek, de a Disney üzletpolitikája miatt eddig nem lehetett róla nyilvánosan beszélni.

Kiemelte: a nyolcadik epizód egyes jeleneteit tíz napig forgatják majd a tengerparti városban, napi öt-hat millió dolláros költségvetéssel, ami rekordnagyságúnak számít Horvátországban.

"A forgatás után Dubrovnik már nemcsak a világ legszebb városa, hanem a világűr legszebb városa lesz" - mondta az igazgató, aki hozzátette: mindez öregbíti a város hírnevét, és Dubrovnikot még vonzóbb idegenforgalmi célponttá teheti a jövőben.

Hribar szerint a Disney választása azért esett Horvátországra, mert a filmforgatásokat ösztönző politikának köszönhetően már több sikeres projekt valósulhatott meg az országban. Az HBO produkciója, a Trónok harca horvátországi forgatása például közel 100 millió kuna (4,2 milliárd forint) bevételt, hírnevet és számos üzletet hozott az országnak.

Emlékeztetett arra, hogy a filmgyártás támogatása eddig 330 millió kuna (13,4 milliárd forint) bevételt hozott Horvátországnak, sokkal többet, mint amennyit a támogatásra a költségvetésből fordítottak.

Hribar ugyanakkor úgy véli: a filmipar adókedvezményekkel és egyéb ösztönzőkkel való támogatásán túl kiemelkedő szolgáltatásokat, attraktív helyszíneket, gyors és olajozott ügyintézést is nyújt Horvátország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.