Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 01. 17:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Egekben a gázolajár: Győrben 15 forintos különbség is van a kutak között

Egekben a gázolajár: Győrben 15 forintos különbség is van a kutak között

Az áfát is beleszámítva mintegy 16 forinttal drágította mától a gázolajat a jövedéki adó 13 forintos emelése: a dízel átlagára ezzel új csúcsra került, és eléri a 418 forintot.

A környező országok közül Szerbiában a legmagasabb a gázolaj átlagára, 404 forintot kell fizetni literjéért, míg Ukrajnában a legolcsóbb, ahol 255 forintért lehet az üzemanyaghoz hozzájutni. A határhoz közel eső településekről ismét megéri külföldön tankolni, és várhatóan a fuvarozók közül is többen döntenek majd így. A magas árak miatt nem is elsősorban a jövedéki adó szintje, hanem az Európában legmagasabbnak számító áfakulcs tehető felelőssé.

Az egyik győri benzinkútnál éjfélkor létráról cserélték le a régi táblákat, és tüntették fel az új gázolajárat.

"Minden héten kell cserélnem a táblákat, de még sosem volt nálunk 400 forint felett a gázolaj" - mondta a győri Nádor Kút egyik kezelője az éjjeli táblacserénél.

Az olcsóbbak közé tartozó töltőállomáson 398-ról 414 forintra emelkedett a dízel literje, a nagyobb kutaknál már 427, 428 forintba kerül. Az áremelés előtt rekordmennyiségű gázolajat adtak el.

Horváth István kútkezelő, Nádor Kút, Győr: "Üzemanyagkannáktól az 5 literestől, a 20 literesig elkezdve, de próbálkoznak ilyen flakonokkal is, amibe elvileg nem is lehetne tölteni, meg gyakorlatban sem, akkor konténerekbe is vittek több száz litereket."

Ausztriában és Szlovákiában a határ melletti, drága benzinkutaknál kerül annyiba a gázolaj ára, mint hazánkban a legolcsóbbaknál.

Helmut Shrek benzinkút-tulajdonos, Nickelsdorf: "Év eleje óta egyre csak emelkedik a magyar vendégkörünk. A magyarok szívesen jönnek hozzánk, mert nemcsak olcsóbb az üzemanyag, de azt mondják, jobb a minősége is, mint odaát."

Összességében a 18-20 forintos eltérés sem ritka, így egy 60 literes tankkal rendelkező gépkocsiba 1200 forinttal is olcsóbban lehet tankolni egy-egy osztrák vagy szlovák kúton, mint idehaza.

Döri István, Mosonmagyaróvár: "Közel van, nap mint nap át lehet járni, úgyhogy mindenképpen megéri. Én a kormány helyében lennék, nem felemelném a jövedéki adót, hanem levinném, sokkal többen tankolnának, és nem ide hoznák ki a pénzt, hanem otthon költenék el."

A rábaközi Molnár Zoltán 4 kamionnal és egy teherautóval fuvaroz egész Európában.

"Szlovéniában, ahol, ha jól tudom, 380 forintba kerül most a gázolaj, abból ugyanúgy visszaigényeljük az áfát, visszakapjuk, Spanyolországból is visszakapjuk az áfát, ha meg fölfelé megyünk Angliába, akkor meg Luxemburgba tankolunk. Lényegesen olcsóbb a gázolaj."

A vállalkozó azt mondja, nem veszi igénybe a 13 forintos kompenzációt sem, amelyet a 7,5 tonna feletti teherautók üzemeltetéséhez nyújt az állam. Ezzel az ezerliteres tankkal rendelkező kamionnal többet spórol meg, ha külföldön veszi a gázolajat.

Molnár Zoltán fuvarozó vállalkozó, Kóny: "40 ezer forintot spórolok meg, legalább ezzel az autóval heti szinten. Azt beszorzom 52 héttel, legalább kétmillió forintot spórol meg csak ez az autó. A másik autóinknak 1150 literes tankjuk van, ők annyit nem mennek, de körülbelül olyan másfél millió forint lesz a megtakarítás azoknál az autóknál is, és hogyha ezt összeadom, összeszorozgatom, egyszerre ott van, 5-6 milliót meg tudok spórolni."

Azzal, hogy a jövedéki adó emelése után januártól 25-ről 27 %-ra nő az áfakulcs is, a gázolaj ára literenként összesen 22-23 forinttal drágulhat majd.

Címkék: gázolaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.