Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 10. 13:34, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Egy hétvégén két fesztivál Győrben

Egy hétvégén két fesztivál Győrben

Egyszerre két kulturális sokadalomnak ad otthont jövő péntektől vasárnapig Győr belvárosa: immáron kilencedik alkalommal - a Győri Fröccsnapokat és a hagyományteremtőnek szánt Győri Legendák Napját.

"Ugyanúgy fontos a számunkra az olyan hagyományok, mint a fröccsnapok továbbvitele, ahogy az is, hogy felelevenítsük, a győriekhez és az ide látogató turistákhoz is közelebb vigyük a város legendáit, emlékeit" - mondta a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón Fekete Dávid alpolgármester.

Az MTI kérdésére azt közölte: a győriek mellett elsősorban belföldről érkező vendégekre számítanak, így idegen nyelveken nem szerveznek programokat a két eseményhez kapcsolódóan.Serfőzőné Tóth Andrea, az önkormányzat kulturális főosztályának vezetője arról beszélt: a fröccs - a szódát és borral keverését is kiötlő Jedlik Ányos személyén keresztül - egyértelműen győri nevezetesség, ezért is kap évek óta saját, gasztronómiai eseménnyel és kézműves vásárral kiegészülő rendezvényt.

Mint mondta: a Győri Legendák Napjának tematikájába az ostromló török hadat megfutamító vaskakas, a fröccs és a frigyláda története éppúgy bekerült, mint a múlt idők vándorlegényeinek emlékszegeit őrző Vastuskós-ház vagy az egykori városi börtön, a lőcsei fehér asszony raboskodásának helyét is adó pince.Hozzátette: naponta több körben rendeznek a legendákat és pontos hátterüket bemutató idegenvezetéseket, az események színpadi változatát pedig a Győri Nemzeti Színház művészei mutatják be az érdeklődőknek.

Az esti órákban koncertekkel is várják a publikumot a néhány esztendeje megújult belvárosi Széchenyi téren. Pénteken a verseket pop és rock stílusban megzenésítő Kávészünet és a győri színház musical csapata, szombaton a modern és népzenét elegytő Cimbaliband, valamint a dzsesszben "utazó" RAS-Q Band és Horgas Eszter lép fel. Vasárnap a folk-underground stílusú Apnoé és a gypsy dzsessz egyik nagyja, a Swing Manouche Project koncertje zárja a programot.

Címkék: fesztivál, győr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.