Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Október 17. 13:00, kedd | Helyi

Egyedülálló gömbsátor nyílt Győrben

Egyedülálló gömbsátor nyílt Győrben

Extravagáns, rendhagyó kiállítás nyílt az első világégésről a félgömb alakú, kilenc méter magas, 18 méter átmérőjű sátorban.

A Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban című, hétfőn megnyílt tárlata az első világháborút mutatja be.

A kiállítótér központi eleme egy korabeli írógép hatalmas installációja, amely azt hivatott érzékeltetni, hogy a száz éve, 1914 és 1918 között zajlott első világháború nemcsak az első volt, amely hatalmas tömegeket érintett, de a propagandában, a tömegkommunikációban – s a hírek cenzúrázásában – ugyancsak úttörőnek számított. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese a fő üzenetnek éppen annak bemutatását nevezte, hogy miként módosultak az információk a fronttól a hátországig. Szerinte a tárlat elgondolkodtató, s akár többször is érdemes megnézni.

Fekete Dávid alpolgármester, a győri első világháborús centenáriumi emlékbizottság elnöke megnyitó beszédében extravagánsnak, egyúttal méltó főhajtásnak nevezte a kiállítást. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején alig volt győri család, amelyet ne érintett volna a háború, s jótékonysági kezdeményezések sora indult a katonák segítésére.

Az érdeklődők egyébként a hátország és a fronton harcolók mindennapjaihoz egyaránt közelebb kerülhetnek. Megtudhatják például, hogy egy frontvonalban harcoló baka teljes menetfelszerelése 24,4 kilogrammot nyomott. Fejadagjuk 1914-ben 70 deka kenyér, 40 deka hús, 10 deka főzelékféle, 2 deka zsír, 2 kávékonzerv és 10 szál cigaretta volt. Négy évvel később ez 50 deka kenyérre és 18 deka húsra csökkent.
A 700 eredeti tárgyat felvonultató kiállítás szombatig, naponta 9-től 19 óráig látogatható ingyenesen a Dunakapu téren.

Forrás: kisalfold.hu

Fotók: Mészáros Mátyás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.