Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 29. 07:15, csütörtök | Helyi

Egyedülálló Krisztus szobrot avattak fel a Káptalandombon

Egyedülálló Krisztus szobrot avattak fel a Káptalandombon

Hazánkban egyedülálló, Krisztust ábrázoló szobrot avattak a nagyhét szerdáján, a győri Káptalandombon.

Városunk legújabb köztéri alkotását, a Lebó Ferenc művész Mindnyájunk Krisztusa elnevezésű szobrát dr. Veres András győri megyés püspök áldotta meg.

Az ünnepélyes szoboravatón dr. Fekete Dávid alpolgármester beszédében hangsúlyozta az összefogás jelentőségét, amely által a város szakrális értékei gyarapodhatnak. Ennek az összefogásnak köszönhető többek mellett a Szent László- és az Apor Vilmos-szobor létrejötte, valamint a bencés templom harangjainak megújítása is. „A Mindenki Krisztusa a Győri Egyházmegye, az önkormányzat és a QP Zrt. közös összefogásával készülhetett el, melynek eredményeképpen a Káptalandombra látogató hívek és az ide érkező turisták egy újabb csodálatos szoborral találkozhatnak. Egy olyan alkotással, amely értéket közvetít, hitet, erőt és reményt adhat mindenki számára.” – emelte ki az alpolgármester.

Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója szintén az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, felelevenítve a Széchenyi téri bencés templom harangjainak újjászületését, majd egy újabb összefogásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, akkor egy álom vált valóra, az álmok pedig folytatódhatnak egy győri keresztút létrehozásával. A 14 stációból álló út első állomása a Mindenki Krisztusa szobor, majd a Belvárosban, a Rába- és Duna-partot is érintve, folytatódnak a stációk. A keresztút tervezése folyamatban van. Bogisich Ferenc szerint a keresztút attól lesz győri, hogy a győri polgárok, a helyi vállalkozások összefogásával valósul meg, valamint a városhoz kötődő művészeket kérnek fel a stációk elkészítésére. A vállalkozó reményei szerint jövő húsvétkor már az elkészült győri keresztutat járhatjuk végig, emlékezve Jézus passiójára.

Lebó Ferenc szobrászművész azzal kezdte köszöntőjét, hogy első látásra egy szokatlan, megdöbbentő Jézus-ábrázolást láthatunk. „Mindez azért van – mondta –, hogy közelebb vigyen bennünket a lényeghez, a krisztusi tanításhoz. A keresztről lehajló krisztus mindannyiunkhoz lehajol, mindannyiunkat átölel. Krisztus ugyan a kereszten függ, de szelíd tekintete és ölelésre hívó karja már a feltámadás örömét jelzi.”

A Káptalandomb toronykilátójának kerítése előtt álló, patinázott bronzból készült, öt méter magas alkotás mellett, a díszburkolatban kőlapokból idézetmezőket alakítottak ki. Ezek a következő szövegeket tartalmazzák: „Nem a szögek, a szeretet tartotta Jézust a kereszten!” „Ha felemelnek a földről, mindenkit magamhoz vonzok.” „Föltekintek arra, akit keresztül szúrtak.” „A kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset!” Ez utóbbi Boldog Apor Vilmos püspöki jelmondata, mintegy átmenetet, átvezetést képez a szent életű püspök szobra felé.

Dr. Veres András győri megyés püspök tudomása szerint Magyarországon nincs még egy olyan kereszt, amelyről Krisztus lehajol. A szoborral azt szerették volna kifejezni, hogy Krisztus képes mindenkit magához vonzani, és a püspök bízik abban, hogy sokan odaállnak majd a kereszt alá, hogy őket is átölelje Krisztus. Az alkotás arra hivatott, hogy hirdesse: Krisztus mindannyiunk Megváltója. „Áll a kereszt, míg forog a világ, szeret az Isten” – zárta szavait dr. Veres András.

Írta: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

Forrás: gyorplusz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.