Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 24. 15:06, szombat | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egyes járványügyi intézkedések fokozatos feloldását jelentette be Belgium

Egyes járványügyi intézkedések fokozatos feloldását jelentette be Belgium

A belga kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozó intézkedések fokozatos feloldását jelentette be pénteken, azzal indokolva a döntést, hogy az oltások a vártnál jobban haladnak az országban.

Ezzel egy időben a közegészségügyi intézet - a főbb járványügyi mutatók csökkenése mellett - az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett.

Alexander De Croo miniszterelnök pénteken kora este tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: a kávézók és az éttermek május 8-án újra megnyithatják teraszaikat.

A több lépcsőben megvalósuló nyitás egyelőre azt teszi lehetővé, hogy a reggel 8 óra és este 10 óra között nyitva tartó teraszokon legfeljebb négy ember alkosson egy asztaltársaságot. A teraszokon elhelyezett asztalok számát illetően nem vezettek be korlátozást, az asztalokat azonban egymástól legalább másfél méter távolságra kell elhelyezni. Beltérben még a pultnál sem lehet kiszolgálás.

Szintén május 8-tól akár 50 ember részvételével rendezhető kulturális vagy ünnepi esemény kizárólag szabad térben - közölték.

A belga kormányzat a színházak és mozik újranyitásának sokak által várt lehetőségét júniusra halasztotta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Belgiumban a 65 éven felüli beoltottak aránya péntekre átlépte a 70 százalékot. Arra hívta fel a figyelmet azonban, hogy az egészségügyi helyzet továbbra törékeny, magas a kórházi felvételek és az ápoltak száma is az országban.

A közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatásában mindenekelőtt az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett. Belgium kórházainak intenzív osztályain a mintegy kettőezer ágyból jelenleg 900-nál is többet a koronavírussal fertőzött betegek foglalnak el, ami jelentősen csökkenti az egyéb betegségek miatt ellátásra szorulók ápolásának lehetőségeit - közölték.

Elmondták azt is, hogy a hét folyamán átlagosan naponta 240 embert szállítottak kórházba koronavírus miatt. Jelenleg 2989 embert ápoltnak kórházban, a két adat nem változott lényegesen egyhetes viszonylatban. Intenzív ellátást 910 betegnél kellett biztosítani, ez a mutató enyhe emelkedést mutat. A héten naponta átlagosan 3578 koronavírussal fertőzött új beteget vettek nyilvántartásba, számuk az előző hét azonos időszakához képest 8 százalékkal csökkent. Belgiumban átlagosan naponta 39,6 ember halt meg a vírus szövődményeiben, ez a múlt hét péntekéhez képest 2,5 százalékos visszaesést jelent.

A járvány kezdete óta 964 526 ember szervezetében mutatták koronavírust, és 23 909 haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.