Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 14. 14:35, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

Egyszerűsített bevallás – a NAV segítséget nyújt bevallása kitöltéséhez

Egyszerűsített bevallás – a NAV segítséget nyújt bevallása kitöltéséhez

Ha a magánszemély személyi jövedelemadó bevallás benyújtására kötelezett és nem kért munkáltatói adómegállapítást...

(vagy a munkáltatója azt nem vállalja), akkor e kötelezettségének egyszerűsített bevallás választásával is eleget tehet, amely az önadózás egyik formája.

Az egyszerűsített bevallás választása esetén a 1153NY jelű nyilatkozatot kitöltve és aláírva 2012. február 15-ig kell a magánszemélynek visszajuttatnia.

A nyilatkozat letölthető a www.nav.gov.hu internetes oldalról, illetve beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. A kitöltött és aláírt nyilatkozat visszaküldhető postán vagy az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, továbbá leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon.

A nyilatkozathoz semmilyen bizonylatot, igazolást nem kell mellékelni, mivel az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a bevallási ajánlatot. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén a kötelezettséget önadózóként – a törvényi feltételek fennállása esetén – a 1153ANY jelű adónyilatkozaton vagy a 1153-as számú bevalláson kell teljesíteni 2012. május 21-ig.

A nyilatkozat kitöltési útmutatója – mely a www.nav.gov.hu internetes oldalról szintén letölthető – további hasznos információkat tartalmaz (többek között mely esetekben választható ezen bevallási mód, illetve mikor nem), ezért a kitöltés előtt érdemes azt áttanulmányozni.

Ha az egyszerűsített bevallás választásának feltételei fennállnak, azaz érvényes nyilatkozat esetén az adóhatóság elkészíti az egyszerűsített bevallást, amit április 30-ig megküld az adózónak. Ezt követően az adózónak nincs más feladata, mint hogy a részére elkészített bevallásban lévő adatokat egyeztesse a nála lévő igazolásokkal, s egyezés esetén azt aláírva visszaküldje. Ha eltérést tapasztal, a bevallást javíthatja vagy kiegészítheti, s így küldi vissza azt az adóhatóság részére. A visszaküldés határideje: 2012. május 21.

Abban az esetben, ha az adózónak befizetési kötelezettsége keletkezik, az adót általános esetben 2012. május 21-ig kell megfizetnie. Az adatok javítása esetén azonban az adót az adóhatóság értesítésének kézhezvételét követő 30 napon belül kell megfizetni. Visszatérítés esetén az adóhatóság a visszatérítendő adót a bevallás beérkezésétől, vagy a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki.

A nyilatkozat főlapjának kitöltésénél a belföldi postai cím megadásakor csak abban az esetben kell kitölteni az e-mail cím rovatot, ha az adóhatóság által elkészített 1153E egyszerűsített bevallást az adózó elektronikus úton szeretné megkapni. Változás a korábbi évekhez képest, hogy postai címként külföldi cím feltüntetése esetén kötelező az e-mail cím rovat kitöltése.

Kérjük a Tisztelt Adózókat, hogy a nyilatkozat postai úton történő megküldése esetén a borítékon a feladó nevén és címén kívül az „NY” betűt is szíveskedjenek feltüntetni a soron kívüli feldolgozás érdekében!

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.