Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 21. 17:21, kedd | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Eladósodott ország- a megye előbbre került a listán

Eladósodott ország- a megye előbbre került a listán

A közüzemi tartozások miatt egyre több végrehajtási eljárás indult, ráadásul a tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is. A lakosság felélte a tartalékait.

A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait- fejti ki közleményében Kovács László, Banki és Végrehajtási KárosultakFogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara kimutatása szerint, 2011-ben közel félmillió végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664.613.556.062 Ft volt.

Az eljárások jelentős része 500.000 Ft alatti, míg csupán 1 %-a 10.000.000 Ft feletti értékű követelés. Ezek a számok 2012. első félévében csaknem 20 %-kal növekedtek melynek fő oka, hogy a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.

Egy egész város hitele bedőlt

Győr- Moson-Sopron megyében2012. első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 6900-ról 8280-ra növekedett, amely családonként négy főt számolva kb. 35000 lakost érint. Ez egy közepes város lakosságának felel meg.

A kilakoltatási kvótának köszönhetően csak az ügyek kisebb része jut el a kilakoltatási szakaszig. A PSZÁF adatai szerint 2012.-ben az alábbi leosztásban lehet kilakoltatásokat lefolytatni.
Jelen pillanatban összesen a megyében 3.081 ingatlan vár árverésre. Ebből az első negyedévben 90, a második negyedévben 105 családot lehet kilakoltatni. Becslés alapján a harmadik negyedévben 120, a negyedik negyedévben pedig 135 kilakoltatás várható, a többi átmegy a következő évekre.

A tendenciákat jól mutatja, hogy az öt évvel ezelőtti 194 482 indított végrehajtási eljárás száma 2011. végéig 434 037-re növekedett. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147.000-ről ez év májusáig 170.000-re nőttek országosan.
2011-ben oszágosan 2769 árverés volt eredményes. A kitűzött árverések száma országosan is növekedett.

Kik nem kapnak mentőövet?

Aki tudott, vagy akart az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 %-os tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

Előzetes információk szerint a megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel ,de ezek nagyobbaknál is csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon.

Fotó: illusztráció (forrás: ujlakaspiac.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.