Városlista
2020. február 29, szombat -

Hírek

2019. Június 05. 06:31, szerda | Helyi

Elbúcsúztatták az évadot, szeptemberben is ebben az épületben folytatják

Elbúcsúztatták az évadot, szeptemberben is ebben az épületben folytatják

Évadzáró társulati ülést tartott a Győri Nemzeti Színház kedden délután, ahol kiderült, kik lettek az újabb örökös tagok, illetve átadták a Kisfaludy-ösztöndíjakat is.

Az ülésen – ahogy az elmúlt időszakban is – többször hangsúlyozták: a 2019/2020-as évadot még ugyanebben az épületben kezdi és fejezi be a társulat, ezután indul a teátrum felújítása.

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte a társulatot, és kiemelte, hogy a Vill-Korr Sulibérletnek köszönhetően sok fiatal továbbra is aktívan jár az előadásokra. „A színházhoz nem kell más, mint három deszka, két színész és egy közös szenvedély” – idézte Lope de Vega spanyol költőt, majd hozzátette, a 21. században egy parkolóházra is szükség van, utalva a tavaly év végén megnyílt belvárosi Árpád parkolóházra, ahol a Győri Balett új próbaterme is helyett kapott.

Páternoszter Piroska polgármesteri biztos a színházépület felújításának előkészítéséről beszélt. Elmondta, a feltételek megteremtésének folyamata küzdelmes, jelenleg a színpadtechnika tervezésén dolgoznak. „A tervezés folyamatában az utolsó előtti csiszolásnál tartunk” – tájékoztatta a társulatot és hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg az itt dolgozóknak és a színházba járó közönségnek.

A mögöttünk álló évadra Forgács Péter igazgató tekintett vissza: elsőként említette a jubileumot, hiszen negyven éve költöztek jelenlegi helyükre, ezért nagyszabású gálával, illetve ünnepi műsortervvel ünnepelték a négy évtizedet. A társulat járt az észak-olasz Verbiániában, ahol a Figaro házassága című operát mutatták be, a Nemzeti Színházban a Sirály című színművel vendégszerepeltek, Veszprémben pedig a Ludas Matyi jr. zenés színművel arattak sikert. Hátra van még egy előadás a budapesti Városmajorban, ide A tündérlaki lányok színművel készül a társulat, s meghívást kaptak egy bécsi operafesztiválra is, itt, és a Fertőrákosi Barlangszínházban szintén a Figaro házasságát mutatják be.

„A 2020/2021-es évadban egy játszóhellyel kevesebb lesz, hiszen a Nagyszínházi előadásokat tartjuk csak meg a felújítás alatti ideiglenes helyünkön, az Olimpiai Sportparkban (OSP). A padlásszínház, amin dolgozunk, reméljük, valamennyire pótolni tudja erre az időre a Kisfaludy Termet, és nagyon bízom abban, hogy a nézők is velünk tartanak az OSP-be” – hangsúlyozta Forgács Péter, aki arról is beszélt, hogy a tao-rendszer változása miatt a következő évadban kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. „Az önkormányzat támogatását továbbra is köszönjük” – fűzte hozzá az igazgató.

Az évadzáró ülések hagyománya, hogy a társulat búcsúzik nyugdíjba vonuló kollégáitól. Idén dr. Rágyanszkyné Mikulásch Andrea titkársági munkatársat, Opra Vilmos hangtárvezetőt, Nakovitz József karbantartó villanyszerelőt, Bonrád István asztalostár vezetőt és Boldog Iván zenekari tagot köszöntötték.

Örökös tagok lettek idén Kertes Anna korrepetítor és Illemszky Lajos énekkari tag.

Kétévente adják át a társulat előzetes szavazatai alapján két harminc év alatti színésznek a Kisfaludy-ösztöndíjat, ezt ezúttal Nagy Gréta és Kurucz Dániel érdemelték ki.

Forrás: gyorplusz.hu

Képek: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 29. 06:40, szombat | Helyi

Elvitte a telefont, a győri nyomozók keresik

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

2020. Február 29. 06:34, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2020. Február 28. 15:42, péntek | Helyi

Nagy hiányban fog szenvedni a Jóban Rosszban

A sorozat rajongói péntek este láthatják utoljára a képernyőn Nagy Balázst.

2020. Február 27. 11:52, csütörtök | Helyi

Folytatni akarja tanulmányait a győri késelő diák

Nem mondott le a továbbtanulásról az a 17 éves fiú, aki decemberben megkéselte az osztályfőnökét egy győri középiskolában, mert az hármast adott neki az egyik dolgozatára. A Blikk információi szerint amint a szabályok engedik, a fiú is