Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 17. 11:12, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Élelmiszerbotrány - Akár több százezer tonna száznapos tojás is mérgező lehet Kínában

Élelmiszerbotrány - Akár több százezer tonna száznapos tojás is mérgező lehet Kínában

Akár a teljes Kínában forgalmazott száznapos tojásmennyiség 15 százalékáról is kiderülhet: mérgező vegyszerekkel kezelték - mutatott rá a kínai központi televízió (CCTV) hétvégi tényfeltáró riportjában.

A CCTV riporterei a délkelet-kínai Csianghszi tartományban lévő három nagy, Magyarországon száznapos vagy fermentált tojás néven ismert terméket előállító gyárát vették nagyító alá. Az újságírók vizsgálódása során kiderült: a termelőegységekben mérgező hatású, tiltólistán lévő ipari rézszulfátot használtak, hogy az ételkülönlegesség átlagosan három hónapot igénylő készítési idejét egy hónapra csökkentsék. Ha nem fogyaszt sokat ebből a tojásból az ember, akkor nem lehet komolyabb baja - fogalmazott a tévének az egyik vállalat vezetője, hozzátéve: a rézszulfát használatának gyakorlata mindennapos a tojások előállításánál.
A gyárak engedélyeivel és éves jelentéseivel mindent rendben talált a CCTV, ami akár arra is utalhat: a térség több, legálisan működő gyára is folytathatja az illegális gyakorlatot - utalt rá a híradás. Ez azért lenne különösen nagy csapás az ágazatnak, mert a Csianghszi tartománybeli Nancsang megyéből évente 300 ezer száznapos tojás kerül ki, mely a teljes országos mennyiség mintegy 15 százaléka. A kínai nemzeti rádió értesülése szerint a CCTV híradását követően a térségben lévő összes, mintegy harminc tojásgyártó egységet lezárták, azokban jelenleg az élelmiszerbiztonsági hivatalnokok vizsgálódnak.
A tojásokkal kapcsolatos élelmiszerbotrány csak a sokadik az elmúlt hónapok élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos visszaélések sorában. Korábban többek közt kadmiumos rizs, hamis tofu, antibiotikumos csirkehús, betegségben elhullott sertések, valamint patkány és nyest húsának az árusítása, átcímkézett gyerektápszerek és hamisított alkohol borzolta a kedélyeket a kelet-ázsiai országban. A Cajcsing gazdasági és pénzügyi magazin hétfői értesülései szerint - a tojásbotránynak is köszönhetően - a kormány előtt napirenden van a korábbi, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos törvény felülvizsgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.