Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 28. 09:55, szerda | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/Ponty Zita

Elfogadta a megyei közgyűlés a 2013. évi költségvetési koncepciót

Elfogadta a megyei közgyűlés a 2013. évi költségvetési koncepciót

Az államháztartásról szóló törvény értelmében a főjegyző által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a megyei közgyűlés elnöke november 30-ig nyújtja be a közgyűlésnek.

Ennek a kötelezettségének tett eleget dr. Szakács Imre azzal, hogy a megyei közgyűlés mai (november 23.) ülésén a képviselők elé terjesztette az elkészített 2013. évi költségvetési koncepciót. A közgyűlés a témát közmeghallgatás keretében tárgyalta és 14 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett el is fogadta.

A 2013. évi megyei költségvetési koncepció a helyben képződő tervévi bevételek, a kötelezettségvállalások és más kötelezettségek, illetve a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat figyelembevételével készült. A megyei önkormányzatok kötelező feladat- és hatásköri rendszerében, valamint finanszírozásában – 2012. évben történt alapvető változást követően – Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat nem tartalmaz alapvető változást az előző évi előírásokhoz képest. A megyei önkormányzat a 2013. évi költségvetésének elkészítése során kizárólagos célul tűzte ki a működéssel összefüggő kiadások forrásainak biztosítását, a kötelező feladatok ellátását.

A megyei önkormányzatok feladataihoz kapcsolódó működési kiadások támogatását 2013. évben 4,9 milliárd forint szolgálja a központi költségvetésből, ebből Győr-Moson-Sopron megye támogatása 261,2 millió Ft, amely azonos a 2012. évivel. Ezen túlmenően az Országgyűlés felhasználási kötöttséggel járó állami támogatást állapít meg központosított előirányzatként. Ezen feladatok körében az önkormányzatok és társulásaik európai uniós fejlesztési pályázati saját forrás kiegészítésének támogatására 2013. évben – országos szinten - 13,9 milliárd forint áll rendelkezésre. Változást jelent az alanyi jogosultak körében, hogy 2013-tól a támogatásra már a megyei önkormányzatok is pályázhatnak. Tartalék előirányzat szolgál a központi költségvetésben a helyi önkormányzatok működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás(ÖNHIKI) forrásaira. Megyei önkormányzati tartalékként 1,5 milliárd forint összeg került megállapításra a megyei önkormányzatok 2013. évi váratlan működési kiadásai támogatására, működési bevételeik figyelembevételével.

A 2013. évi bevételi források meghatározásánál fokozott figyelmet kell fordítani azon alapelvre – ha a rendelkezésre álló megyei önkormányzati vagyon nagysága és köre, működtetésük lehetőségei a tényleges vagyonállomány megállapítása és átadása után engedélyezi – mely szerint a költségvetésen kívüli források, bevételek megszerzésével egészítjük ki azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzat feladatellátásához szükséges kiadásokat még kedvezőbben finanszírozzák.

Kiemelt jelentőséggel bír az egyéb központi támogatásból származó pályázatokon való indulás szükségessége, mely egyaránt vonatkozhat feladatellátás, valamint működési célt szolgáló pénzeszköz, illetve támogatás megszerzését- írta Ponty Zita önkormányzati sajtóreferens közleményében.

Koncepció: http://www.gymsmo.hu/_kozgyules/001_napirend_2013_evi_koltsegvetesi_koncepcio.pdf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.