Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2016. Július 27. 20:22, szerda | Bulvár
Forrás: MTI-V, Fotó: dakotagraph.com

Elhunyt Kopasz Sas, a Farkasokkal táncoló című filmben is feltűnő indián törzsfőnök

Elhunyt Kopasz Sas, a Farkasokkal táncoló című filmben is feltűnő indián törzsfőnök

Kilencvenhét éves korában elhunyt David Bald Eagle, azaz Kopasz Sas indián törzsfőnök, aki több mint negyven filmben, köztük a Farkasokkal táncoló című 1990-es, Oscar-díjas alkotásban is szerepelt.

Kopasz Sas július 22-én hunyt el a Cheyenne-folyó menti indián rezervátumban a helyi ravatalozó közlése szerint - írta a BBC News.
Teljes lakota nevének jelentése: télen megsebesült gyönyörű kopasz sas. A Cheyenne-folyó menti sziú törzsi rezervátum egy sátrában született 1919-ben.
Nagyapja az a Fehér Bika törzsfőnök, aki 1876-ban az indián törzseket vezette a Custer alezredes irányította 7. lovasezred elleni Little Bighorn-i csatában.
Kopasz Sas a második világháború idején szolgált az amerikai hadseregben, részt vett az olaszországi anziói partraszállásban, érdemeiért ezüst csillaggal tüntették ki.
Miután a német fegyverek súlyosan megsebezték a normandiai partraszálláskor, a zene felé fordult: a Cliff Keyes Big Band nevű zenekarban kezdett dobolni. Később a társastáncok világát is meghódította, ennek azonban táncpartnere és felesége, Penny Rathburn halálos autóbalesete vetett véget.
Kopasz Sas hollywoodi karrierje ezután kezdődött: olyan sztárokat tanított lovagolni és fegyvert forgatni, mint John Wayne, emellett volt Errol Flynn dublőre is, majd színészként is megjelent a filmvásznon.
Az 1950-es évek végén csatlakozott egy rodeócsapathoz, munkája révén ismerte meg Belgiumban második feleségét, Josee-t.
Dél-Dakota állam turizmusának reklámarca volt évtizedeken át, 2001-ben az Egyesült Őslakos Nemzetek Szervezetének (United Native Nations Society) első vezetőjévé választották, a bennszülött népeket képviselte világszerte.


Utolsó filmszerepe a Neither Wolf Nor Dog című filmben volt, melyet júniusban mutattak be az edinburgh-i filmfesztiválon. "Élete jóval különlegesebb volt, mint azoké, akikről a nagy életrajzok szólnak. Tele örömmel és tragédiával. Bámulatosan gyönyörű férfi volt. Öröm volt nézni a szeme ragyogását, amikor mosolygott" - fogalmazott Steven Lewis Simpson, a film rendezője.
Kopasz Sas temetését július 29-én tartják Sturgisben, majd a hagyományok szerint négynapos virrasztást rendeznek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 09:08, szombat | Bulvár

Nőtt a világ dollármilliomosainak összesített vagyona tavaly

A világ dollármilliomosainak összesített vagyona tavaly 8,6 százalékkal 74 ezer milliárd dollárra nőtt a Capgemini pénzügyi tanácsadó cég éves jelentése szerint.

2020. Július 10. 14:07, péntek | Bulvár

Vízbe fulladt a hatóságok szerint a Glee - Sztárok leszünk! eltűnt színésze

A hatóságok szerint vízbe fulladhatott Naya Rivera, a Glee - Sztárok leszünk! című tévésorozat 33 éves színésze, aki szerdán tűnt el a Los Angelestől északnyugatra fekvő Piru-tavon, ahol kisfiával csónakázott.

2020. Július 08. 15:02, szerda | Bulvár

Jude Law játssza Hook kapitányt az új Pán Péter-filmben

Jude Law játssza Hook kapitányt a Disney új Pán Péter-filmjében - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

2020. Július 08. 07:14, szerda | Bulvár

Donald Trumpot rossz színben feltüntető könyvet írt az unokahúga

Könyvet írt Donald Trump amerikai elnökről az unokahúga. Az elnököt kedvezőtlen színben feltüntető memoár július 14-én jelenik meg, de kedd este az amerikai sajtóban már részleteket közöltek belőle.